“Masallar çocuklara uyumaları, büyüklere uyanmaları için anlatılır.”
Jorge Bucay
İstanbul Hayata Destek Evi’nde, “Kardeş Masallar Projesi” ile Suriyeli ve Türkiyeli çocuklar birlikte hikayeler dinliyor, kendi hikayelerini birbirlerine aktarıyor.
Nisan ayı sonunda “Birlikte Bir Gelecek” sloganıyla resmen faaliyete geçen İstanbul Hayata Destek Evi, masalların evrensel diliyle Suriyeli mülteci çocuklara seslenen “Kardeş Masallar” atölyesine ev sahipliği yapıyor. 9-18 Mayıs tarihleri arasında devam edecek olan atölyelerde çocuklar farklı kültürlerin masal ve hikayelerini dinleyecek, ardından kendi hikayelerini kurgulayıp dile getirecek.
Daha önce Hatay ve Şanlıurfa’daki Hayata Destek Evlerinde düzenlenen Kardeş Masallar Atölyesi’nin yürütücülüğünü, projenin mimarı Deniz Soruklu Evren üstleniyor. Atölyeler kapsamında öncelikli hedef ise küçük yaşta savaşın şiddetine maruz kalmış Suriyeli çocuklara masalların şifalı diliyle dokunmak, yaralarını sarmalarına yardımcı olmak.
Etkinliğe Enka Okulları da destek veriyor. Masal atölyelerinde, Suriyeli ve Türkiyeli çocuklar birlikte hikayeler dinliyor, oyunlar oynuyor, ortak hayallerini resimlerle ifade ederek birbirleriyle paylaşıyor. Böylece yaratıcı drama, oyun ve hikâye anlatıcılığı birleştirilerek kültürlerarası iletişim zemininde, çocuklara yönelik etkili bir psikososyal destek sağlanıyor.
Atölyede sadece bugüne değil, yarına da etki edebilmek amaçlanıyor. Çocuklar arasında kurulan birliktelik aracılığıyla iki toplumun birbirine dair önyargılarının aşılması, birlikte bir geleceğe katkı yapabilmek hedefleniyor.
Hayata Destek Derneği hakkında:
Hayata Destek, doğal ve insan kaynaklı afetlerden etkilenmiş toplumların temel haklarına erişimini sağlamak ve ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan bağımsız bir insani yardım derneğidir. Uluslararası insani yardımın temel ilkelerini benimseyen Hayata Destek; insanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hesap verebilirlik prensipleri çerçevesinde faaliyetlerini Türkiye ve çevresi bölgelerde sürdürmektedir.Suriye Krizi’nin başlangıcından bu yana mültecilere koruma ve destek amaçlı sınır iller ve İstanbul’da geniş kapsamlı insani yardım operasyonları yürütülmektedir. Ayrıca çocuk koruma programı kapsamında çocuk işçiliği ile mücadelede sorumluluk aldığı projelerle etkin rol oynamaktadır. Kurucuları arasında yer aldığı Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) çatısı altındaysa STK’lar arası iletişimi güçlendirici faaliyetlerde bulunmaktadır.
Bilgi İçin:
Aslı Arslan / Tel: +90 216 336 22 62 / Email: [email protected]
Çiğdem Usta / Tel: +90 216 336 22 62 / Email: [email protected]
Pınar Yüksel / Tel: +90 216 336 22 62 / Email: [email protected]
Yazıyı okuduğunuz ve buraya kadar geldiğiniz için teşekkürler. Şimdi hazır buradayken hayata destek olabilirsiniz.