Çocuk işçiliği ile mücadele çalışmalarımızın uzun yıllardır ana merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da 12 Haziran haftası dolu dolu geçti. Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü vesilesiyle çocuklarla renkli etkinliklerde mesajlarımızı duyururken yetişkinlere yönelik de bilgilendirme oturumları düzenledik. Bu bir haftalık yoğun mesainin ardından Şanlıurfa Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek ekibimizin kaleme aldığı açık mektubu paylaşıyoruz.
Sevgili Dünya,
12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nü vesile ederek sizlere bir kez daha bu mücadeleye desteğiniz için bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Çocuk işçiliği, dünya genelinde hala yaygın bir sorun ve bu acımasız uygulama, çocukların haklarını gasp ediyor ve onların geleceğini çalıyor. Maalesef biz bu olumsuz çıktıların en yakın tanıkları arasındayız.
Oysa her bir çocuğun masumiyetini ve çocukluğunu yaşama hakkını korumak, biz yetişkinlerin görevi. Çocuklar, güvende, eğitimli ve sağlıklı bir ortamda büyümeli ve geleceklerini umutla, aydınlıkla şekillendirebilmeli. Oysa çocuk işçiliği, çocukların geleceklerini etkileyen bu temel hakların ihlalini beraberinde getiren, koyu bir gölge.
Çocuk işçiliği, çocukların sadece eğitim hakkını elinden alan, sağlığını tehlikeye atan ve gelişimlerini engelleyen bir sorun değil, aynı zamanda insanlık onuruna karşı da bir saldırı. Çocuklar geleceğimizin temsilcileri ve onları korumak, insanlığımızın bir göstergesi.
Bu sorunu ortadan kaldırmak için hepimizin sorumluluk alması gerektiğini yeniden anımsatma ihtiyacındayız. Hükümetler, sivil toplum kuruluşları, işverenler ve bireyler olarak, çocuk işçiliğini önlemek için güçlerimizi birleştirmeliyiz. İş dünyasında, çocuk işçiliğinin tedarik zincirlerinde yer almadığından emin olmalıyız. Tüketiciler olarak, etik üretim ve adil ticaret ilkelerini desteklemeliyiz. Satın aldığımız ürünlerde çocuk emeğinin olmamasını sağlayacak baskıyı biz tüketiciler olarak da kurmalıyız.
Eğitim, çocuk işçiliğiyle mücadelede kritik bir araç. Her çocuğun eğitime erişimini sağlamak ve okullaşmayı teşvik etmek, çocukların potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olur. Aynı zamanda, yoksullukla mücadele etmek, sosyal koruma sistemlerini güçlendirmek ve ailelerin gelir düzeylerini iyileştirmek de çocuk işçiliğiyle mücadelede büyük önem taşıyor. Etkin bir çözüm ancak bu sosyal destek mekanizmalarıyla mümkün.
Dünya olarak, çocuk işçiliğiyle mücadele etmek için birlikte çalışmalıyız. Çocukların hakkını korumak, insanlığımıza değer katmak ve geleceğimizi daha adil bir yer haline getirmek için çocuk işçiliğini sona erdirelim.
Çocuklarımızın gülümsemelerini geri kazandıralım ve onları çocukluğun güvenli, sevgi dolu ve umut dolu dünyasından mahrum bırakmayalım. Çünkü bugün çocuk işçiliğine karşı durmak, yarın daha iyi bir dünya inşa etmek demek.
Çocuk işçiliğini sona erdirmek için hep birlikte kararlılık gösterelim, el ele hareket edelim! Çünkü bu iş çocuk oyuncağı değil.
Hayata Destek Derneği Şanlıurfa Ruh Sağlığı ve Psikososyal Destek Ekibi
Yazıyı okuduğunuz ve buraya kadar geldiğiniz için teşekkürler. Şimdi hazır buradayken hayata destek olabilirsiniz.