Çalıştığımız yer ve hedef kitlemiz itibari ile ne yazık ki çocuk hakları ihlali içeren çok sayıda vaka ile karşılaşıyoruz. Şanlıurfa ekibimizden Abdulkadir Malkoç anlatıyor…

Aras, 14 yaşında. 6 yıl önce Suriye’den ailesi ile birlikte Viranşehir’e gelmiş. Son iki yıldır kış aylarında abisi ile beraber, annesinin evde hazırladığı pamuk şekerini satarak aile bütçesine katkı sağlamaya çalışıyormuş. Türkiye’de kaldığı süre zarfında Türkçe’yi iyice öğrenmiş. Okula giden çocukları gördükçe de bir gün yeniden okula dönmenin hayalini kurmuş. Annesine bu isteğini söyleyince birlikte evlerine yakın birkaç okula gitmişler, kaydını yaptırmayı denemişler. Ancak eğitimine 5 yıl ara vermiş olması nedeniyle kaydı yapılmamış. Hayallerini bir süre ertelemek zorunda kalmış Aras, pamuk şekeri satmaya devam etmiş fakat hayalinden de vazgeçmemiş.

İşte tam o dönemlerde Aras’ın yolu Viranşehir’deki Hayata Destek Evimize düştü ve yollarımız kesişti. Biz ekip olarak Zonguldak geçici mevsimlik tarım sahasından yeni dönmüştük. Sonbahar dönemiydi.  Her yıl olduğu gibi toplum merkezimizin açılışını küçük çaplı bir şenlikle yapıyorduk. Kalabalıktık, farklı yaşlardan birçok çocuk toplum merkezinde toplanmıştı, çok sayıda misafir ağırlıyorduk. Aras ise çocukları takip ederek gelmişti, binanın girişinde pamuk şeker satmak için bekliyordu. Satış yaparken de çocuklara burada ne yapıldığını sordu. Öğretmenler, kurslar, dersler, atölyeler derken çocuklar bir de okula kayıt sürecinde Hayata Destek’in kendilerine nasıl destek olduğundan bahsettiler. Aras pamuk şekerini sırtladığı gibi evin yolunu tuttu, hemen annesine giderek çocuklardan aldığı bilgiyi paylaştı. O günü daha sonra bize böyle anlattı.

Etkinliğin ertesi günü Aras ve annesi toplum merkezimizdeydi. “Siz çocukların okul kaydını yapıyormuşsunuz,” lafı dolandırmadan konuya girdiler. İşe koyulduk. İlçe Milli Eğitim Şube Müdürlüğü ile temasa geçtik. Yaptığımız görüşme sonrasında Aras’ın gerekli belgelerini toparladık ve okula kaydının yapılmasını sağladık.

Aras’ın yaşam koşulları zorlu. Okulla bağı maddi yetersizlikler yüzünden hala pamuk ipliğine bağlı. Fakat Aras azimli. Biz de Hayata Destek ekibi olarak bu bağı güçlendirmek için eğitim sürecini takip etmeye başladık. Yapılan hane ziyaretinde Aras’ın neden daha önceki yıllarda okula gönderilmediği ailesine sorduk. Aras’ın babası ‘’Savaştan geldik, yol yordam bilmeyiz, dil bilmeyiz, bilsem ilk günden okula göndermez miydim çocuğumu?” diyerek derdini anlattı. Ayrıca aile Aras’ın astım hastası olduğu, astım hastaları için hayati önem taşıyan solunum cihazını ekonomik güçsüzlükler nedeniyle alamadıklarını belirtti. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na Aras için başvuruda bulunduk ancak yanıt alamadık. Biz de özel ihtiyaç fonu kapsamında Aras’ın durumunu değerlendirdik, buhar makinesini temin ettik.

Bazen bir çocuğun hayatına değmek zincirleme birçok iyi şeyi de beraberinde getiriyor. Nitekim Aras’ın öyküsünde de böyle oldu… Aileyle görüşmelerimiz sırasında okula kayıt ve devamlılık konusunda sadece Aras’ın sorun yaşamadığını, diğer 2 kardeşinin de okul yönetimlerinin bütün öğrencilerden istediği sağlık raporunu sunamama ve okul üniforması zorunluluğunu yerine getirememe nedeniyle okula devamlılık konusunda sorunlar yaşadığını tespit ettik. Suriyelilere sağlık raporunun sadece bir sağlık ocağında verildiğini, sağlık ocağı doktorunun da izinde olması nedeniyle çocukların sağlık raporu alamadıklarını öğrendik. Doktorun izinden dönmesi ile sağlık raporunu aldık. Ayrıca Viranşehir’deki okul yönetimlerinin öğrencilere okul üniformasını zorunlu kılması ile ekonomik güçsüzlük çeken ailenin okul üniforması almakta zorlandığı, çocukların ciddi bir şekilde okulu bırakma riski bulunduğunu tespit ettik. 2 kardeşin okula devamlılığının sağlanması için de özel ihtiyaç fonunu devreye soktuk, okul üniforması ve ayakkabı teminini sağladık.

Viranşehir Hayata Destek ekibi olarak bu süreçte aile ile ilişkilerimiz de gelişti. Bir başka güzel gelişmeye daha şahitlik ettik. Çocukların ebeveynlerinin Türkiye’de resmi nikahları bulunmuyordu, oysa veri güncellemesi için resmi nikah kaydı gerekiyordu. Aile bizden nikah şahitliği yapmamızı rica etti. Elbette seve seve kabul ettik.

Aras’ın pamuk şeker satmak için yanaşmasıyla başlayan tanışıklığımız, 3 çocuğun okul kaydı ve devamlılığı için atılan adımlar, tıbbi destek ve nikah şahitliği ile perçinlendi. Hayata destek olmanın en güzel yanı da bir tanışıklıkla çıkılan yolda kat edilen işte bu mesafeler…

Abdülkadir Malkoç
Hayata Destek Vaka Çalışanı
Viranşehir, Şanlıurfa

Arşiv

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left