Diyarbakır Hayata Destek ekibi otizm nedeniyle ihtiyaç duyduğu özel eğitimden, yaşadığı bölgedeki hiçbir okulda böyle bir hizmet verilmediğinden mahrum kalan 7 yaşındaki Şehmuz için harekete geçti. Artık Ergani’de otizmli öğrencilere eğitim verilen bir sınıf var ve Şehmuz da o sınıfın öğrencilerinden biri.

Şehmuz’un ailesi 2014 yılında Türkiye’ye gelmiş. Dört kişilik aile, geçici koruma altında Diyarbakır’da yaşıyor. Bizim Şehmuz ile tanışmamız ise Eylül ayı başında, okulların açılması dönemine rast geliyor.

Diyarbakır Hayata Destek ekibi olarak aileye ilk desteğimizi, atipik otizm tanısı konulan Şehmuz’a engelli raporu alma sürecinde sunduk. Asıl amaç, Şehmuz’u okula kaydettirebilmekti. Rehberlik Araştırma Merkezi’ne (RAM) özel eğitime erişim için okul kaydı talebiyle yapılan başvuruda bu raporun sunulması talep edilmişti. Rapor alındı ancak bu defa yeni bir sorunla karşı karşıya kalındı. Başvuru  yapılan okulda otizmli çocuklar için özel eğitim verecek bir sınıf bulunmuyordu. Civar okullar araştırıldı ancak sonuç yine olumsuzdu. Ailenin yaşadığı Ergani bölgesindeki devlet okullarında, orta ve hafif düzeyde engelli çocuklar (zihinsel engelli, down sendromlu) için kısıtlı sayıda sınıfların bulunduğu fakat ilköğretim düzeyinde otizmli çocuklar için özel eğitim imkanının bulunmadığı tespit edildi. Ekibimiz bu defa tespit edilen ihtiyaç doğrultusunda çalışma yürütmeye başladı.

Ergani İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne durumu açıklayan bir rapor ile başvuru yapıldı. Otizmli çocuklar için özel eğitim sınıflarının olmamasının Şehmuz gibi otizmli çocukların eğitim hakkından yoksun kalmasına, psiko-sosyal gelişimlerinde ciddi aksaklıklara yol açacağı belirtildi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü konuyu Rehberlik ve Araştırma Merkezi ile değerlendirerek bölgedeki okullardan birinin bu talebi kendilerine iletmesi gerektiği yönünde yönlendirmede bulundu. Rotamız yeniden Şehmuz için ilk kayıt başvurusunu yaptığımız okula döndü. Okul müdürü ile görüşmemizin ardından hem okul hem de Şehmuz’un ailesi adına talep dilekçeleri hazırlanarak İl ve İlçe Milli eğitim Müdürlüklerine iletildi.

Resmi düzeyde taleplerin doğru adreslere ulaşması için adımlar atılmıştı. Sıra süreç takibine geldi. Okulun özel sınıf talep eden üst yazısı önce İlçe Milli Eğitim, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ulaşacak, ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı İlçe Özel Hizmetleri Kurulu tarafından incelenerek ihtiyacın kabul görmesi durumunda İl Valiliğine iletilecek ve son onay istenecekti. Valilik onayı alındığı koşulda ise norm açığı, servis ayarlamaları, yetkili onay imzalarının tamamlanması gibi prosedürlerin işletilmesi gerekiyordu. Ve bu sürecin tamamlanması yeni eğitim-öğretim yılına yetişemeyebilir uyarısı yapılmıştı. Şehmuz bir sene daha kaybedebilir, eğitim hakkına erişimi bir kez daha ertelenebilirdi. Telefon trafiklerimiz, yüz yüze görüşme, bilgi edinme taleplerimizle prosedürel süreci hızlandırmak için çabaladık. Ve sonunda iyi haber geldi, iki uzman öğretmenin görev aldığı özel eğitim sınıfı Ergani’deki okulda açıldı.

Şehmuz bugün okula gidiyor. Kendisi gibi otizmli olan ve bu sınıf açılana dek okula gidememiş arkadaşlarıyla beraber, öğretmenlerinin desteğiyle eğitim hayatına başladı. Diyarbakır ekibimize ‘eğitim her çocuğun hakkıdır!’ diyerek yürüttükleri özenli çalışma ve kararlı takipleri için teşekkür ediyoruz.


İrfan EKINCI, Sosyal Hizmet Uzmanı, Jihan FARHAN, Tercüman

Arşiv

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left