Erhan, pandemi döneminde ihtiyaç sahiplerine destek olabilmek için başlattığımız kısa dönemli istihdam projemizin İstanbul'daki katılımcılarından biri. Geçirdiği iş kazası sonrası sahip olduğu engeli gerekçe gösterilerek iş görüşmelerinde pek çok kez geri çevrilen Erhan, şimdi psikolojik ve maddi olarak daha rahat ve gelecek için daha umutlu olduğunu söylüyor.

39 yaşındaki Erhan, PEP- Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı kapsamında, Alman Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen ve Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ), Hayata Destek Derneği (HDD) ve Küçükçekmece Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile yürütülen Kısa Dönemli İstihdam Projesi’nin İstanbul’daki katılımcılarından biri.

2019 yılının başlarında yaşadığı bir iş kazası yüzünden Erhan’ın yüzük parmağı kesildi. Neyse ki kayıtlı bir çalışandı ve iş kazasından yaklaşık 6 ay sonra Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) ödenek alabildi. Ancak tedavisinden sonra SGK ödeneği kesildi. Öte yandan, firmadan herhangi bir destek alamadı, üstelik firma sağlık durumunu sormak için bile Erhan'ı aramadı.

Parmağı kesildiği için işinden ayrılmak zorunda kalan Erhan, günlük işlerde çalışarak kendisi ve ailesi için bir geçim kaynağı sağlamaya çalıştı. Bu süreçte 28 yere iş başvurusunda bulundu ancak görüşme yaptığı şirketlerin tümü, parmağının durumu nedeniyle Erhan'ı işe almayı reddetti. Bir keresinde Erhan, iş görüşmesinde parmağını masanın altına saklamaya çalışmış ancak yetkililer parmağını fark edince yaralı parmağının iş için 'yüksek risk' taşıyacağını öne sürerek iş başvurusunu reddetmişler.

%5 engel oranına sahip olan Erhan, bir türlü iş bulamadı. Eğer yaşadığı ev kendisinin olmasaydı, bir dairenin kirasını ödeyemeyecek ve belki de ailesiyle birlikte sokakta kalacaktı. Erhan artık bezmiş ve iş aramaktan vazgeçmişti; ta ki Hayata Destek’le ve GİZ projesiyle karşılaşana dek...

Erhan GİZ projesine başvurmaya karar verdiğinde, önceki deneyimlerinden ötürü bazı çekinceleri vardı. İstenen belgelerle iş görüşmesine giderken endişeleri sürüyordu. Önceki görüşmelerinden farklı olarak, işe alım sürecini mümkün olduğunca kolaylaştırmaya çalışan Hayata Destek ekibi tarafından oldukça iyi karşılandığını belirten Erhan "Hayata Destek ekibi çok nazikti ve önyargılardan uzaktı" diye özetliyor.

Şimdi Erhan, Küçükçekmece Belediyesi’ne bağlı Teknik İşler Müdürlüğü, Bakım Onarım Birimi'nde kendi mesleği olan kaynakçılıkta çalışıyor ve geçimini kendi sağlıyor. Ekibinde farklı mesleklerde çalışan diğer insanlarla tanıştığını belirtiyor. Kısa dönemli istihdam projesi bittiğinde, buradaki arkadaşlarının ve yeni bağlantılarının yardımıyla başka bir iş bulabileceğini düşünüyor.

Erhan, engellilere önyargısız olarak kendilerini gösterme fırsatı verilmesi gerektiğini düşünüyor. Kısa süreli bir işte çalışıyor olsa da yeni bir güne uyandığında artık kaygı değil, memnuniyet hissediyor; bir işi ve düzenli bir geliri olduğu için psikolojik ve maddi olarak rahatladığını belirtiyor. Erhan, belediyede kalıcı bir pozisyon elde etmek için bu projenin kendisine bir avantaj sağlayacağını da umuyor.

Editör: Gözde Kazaz

Arşiv

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left