Halime ve ailesi Türkiye’ye kısa bir süre önce geldi. O ve eşi İsmail, 2 yaşındaki oğulları Veli ile daha önce Deyrezzor’da yaşıyorlardı. Halime ve İsmail, savaş yüzünden birinci sınıfın sonunda terk etmek zorunda kaldıkları üniversitede tanıştı ve 3 yıl önce evlendi. Yaşadıkları yeri bırakmama kararındaydılar. Ancak savaş ve beraberinde gelen yıkım, hayat pahalılığı, işsizlik, altyapı ve sosyal hizmetlerden yoksunluk yüzünden en sonunda ülkeyi terk etmeye karar verdiler. Yola çıktıklarında Halime ikinci çocuğuna 8 aylık hamileydi ve ilk çocuğu Veli’e henüz bir kimlik dahi çıkarabilmiş değillerdi. Çocuklarının geleceği için kaygılanan çift, Türkiye’ye daha önce gelen akrabalarından burada sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerini öğrenmişlerdi. Bebeğin Türkiye’de, bir hastanede gözetim altında doğmasını istiyorlardı. Bu nedenle daha fazla beklemeden yola çıktılar. Halime’nin erkek kardeşi ve eşi de henüz 1 yaşında olan çocuklarıyla beraber onlara katıldı. Ancak kaçış yolu hayli zor ve uzun oldu. Sınır yakınlarına vardıklarında Halime’nin sancıları ağırlaştı ve sınırı geçemeden en yakın köydeki sağlık ocağında oldukça kötü şartlar altında bebek dünyaya geldi. Ailenin bebek için herhangi bir hazırlıkları yoktu. Sağlık ocağında da bebeğin ihtiyaçlarını temin edebilecek malzeme bulunmuyordu. Bebeği bir battaniyeye sararak kısa bir süre sonra tekrar yola koyuldular. Kaçak yollarla Türkiye’ye geçtiler. Doğrudan Şanlıurfa’ya, onları Türkiye’ye çağıran akrabaları, Halime’nin amcasının kızı Maria’nın yanına gittiler.

3

İki haftadır üç aile birlikte küçük bir apartman dairesinde yaşıyorlar. Maddi durumları iyi değil, yeni doğan bebeğin hiçbir ihtiyacını karşılayamıyorlar. Halime komşuların desteğiyle yeni doğan bebeğiyle ilgilenmeye çalışıyor.

Göçmen Sağlığı Merkezi’ne muayeneye gittiklerinde yetkililer Hayata Destek ile iletişime geçti. Halime bebeğiyle beraber çocuk bakım eğitimine katıldı ve ismini kaydettirdi. Ertesi gün ailenin kaldığı eve ev ziyareti yapıldı ve Halime’ye yenidoğan kiti ulaştırdı. Hijyen malzemelerinden kıyafete, termometreden battaniyeye bir bebeğin ilk ihtiyaçlarının tümünü içeren bu çanta sayesinde Halime yeni doğan oğlu Muhammed’e ilk banyosunu yaptırabildi, ilk yeni kıyafetlerini giydirdi. Ayrıca yeni anneler için hazırlanan eğitim içeriğinden yararlandı.

 

Arşiv

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left