16 Günlük Aktivizm kampanyası boyunca Hayata Destek sahalarında neler yaptık?

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde başlayıp 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde sona eren ’16 Günlük Aktivizm’ kampanyası süresince Hayata Destek sahalarımız oldukça aktifti.

16 gün boyunca birçok farklı yöntemle bilgi ve deneyimlerimizi paylaştık. Kadınlara, kız çocuklarına, oğlan çocuklarına ve erkeklere yönelik ayrı ayrı düzenlediğimiz etkinliklerle, kadına yönelik şiddetle mücadelenin dayanışmayla mümkün olduğunu, pandemi sürecinde de hatırlattık ve hatırladık.

6 sahamızda kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında birçok farklı içerikte 24 çevrimiçi oturum düzenledik ve 1500 kadına bilgilendirme mesajı gönderdik.

Bu süreçte 60’tan fazla ekip arkadaşımız kampanya sürecinde oturumların düzenlenmesi ve uygulanmasında görev aldılar.

Hem sahalarda çalışan arkadaşlarımıza bu zor dönemlerde ‘iyi ki varsınız!’ demek, hem de sizlerle çalışmalarımızı paylaşmak istedik. Sahalarımızdan 16 günlük aktivizmin panoraması…

ADANA

  • 25 Kasım’dan itibaren yaptığımız bilgilendirme oturumlarında 16 Günlük Aktivizm kampanyasının önemini vurguladık; dış erişim ekibimiz üyesi Ezgi Direybatoğulları ‘Şiddetle İlgili Haklar’ konulu telefon oturumları düzenledi. Ayrıca yine dış erişim ekibimizden Velat Irmak aracılığıyla, Suriyeli ve Türkiyeli toplam 1500 kadına kısa mesaj aracılığıyla ulaştık; 25 Kasım 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’yle ilgili bilgilendirme mesajının yanı sıra derneğimizin hazırladığı ‘Şiddetten Korunmak için Haklarımız’ videosunu paylaştık.
  • Saha avukatımız Serda Uzun ve saha çalışanımız Mahmut Önal, telefon aracılığıyla derneğimiz yararlanıcılarına koruma hukukuna dair iki ayrı bilgilendirme oturumu düzenledi. Oturum sırasında danışanlara Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı Kadın Destek Uygulaması’nın (KADES) nasıl kullanılacağı hakkında da bilgi verdik.
  • Seyhan Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kadın Dayanışma Merkezi’nin 25 Kasım’da düzenlediği ‘25 Kasım’ın Önemi ve Kadının İnsan Haklarındaki Yeri’ başlıklı çevrimiçi panele saha avukatımız Serda Uzun ve saha çalışanımız/tercümanımız Mahmut Önal konuşmacı olarak katıldı.
  • Dış erişim ekibi erişim sorumlusu Seda Yüce'nin koordine ettiği bir başka etkinlikte, Seyhan Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi’nden hizmet almakta olan kadınlar, saha psikoloğumuz Çağla Cemali’nin yürüttüğü psiko-eğitimlere katıldılar ve eğitimlerin sonunda 25 Kasım temalı çizimler yaptılar.

BATMAN

  • 27 Kasım günü, düzenlediğimiz ’Türkiye'de Kadının İnsan Hakları' başlıklı çevrimiçi oturumda saha avukatımız Rengin Ergü konuşmacıydı. Arapça çeviri de yapılan oturuma 9 gönüllümüz katıldı.

HATAY

  • Yerel bir dernek tarafından desteklenen, çoğunluğu yalnız kadın/yalnız ebeveyn olan 13 danışanımız için, gönüllülerimiz aracılığıyla 16 Günlük Aktivizm, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin tanımı, şiddetin türleri ve haklarımızı içeren çevrimiçi bir bilgilendirme oturumu düzenledik.

İSTANBUL

  • 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü kapsamında sahamızda art arda iki etkinlik düzenledik.Çevrimiçi oturumun ilk kısmında avukatımız Hamza Aktan ‘Şiddete Karşı Koruma Tedbirleri’ konulu bir sunum yaptı. Toplantının ikinci kısımda ise psikoloğumuz Sinem Şahin Yalabık kadınlık deneyimleri üzerine paylaşım atölyesi düzenledi.

MARDİN

  • Saha psikoloğumuz Dilken Sevinç ve tercümanımız Hamrin Hussein Kaya, 1 Aralık günü, ‘Kadına Yönelik Şiddetle Baş etme Yöntemleri’ konulu bir psiko-eğitim düzenledi. Çevrimiçi eğitime 2 erkek, 6 kadın olmak üzere toplam 8 kişi katıldı. Seansın erkek katılımcılarının, “başlık parasının kadına yönelik şiddet olarak değerlendirilmesine şaşırdıklarını, şimdiye kadar bunu bir hak olarak gördüklerini” ifade etmeleri dikkat çekiciydi.
  • 3 Aralık günü Hayata Destek Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışmaları Danışmanı Gamze Karadağ, ‘Acil Durumlarda ve Uzaktan TCDŞ Vaka Yönetimi’ başlıklı çevrimiçi bir eğitim verdi. Eğitime, çeşitli şehirlerde yaşayan sosyal hizmet uzmanlarının yanı sıra, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet vakalarına müdahale eden, bu vakaların yürütme, yönetme ve karar süreçlerinde yer alan 41 kişi katıldı.

ŞANLIURFA

  • Viranşehir sahamızda kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddete dikkat çeken bilgilendirici notlar ve turuncu fularlar hazırladık. Bu fularları ve notları, ekip arkadaşlarımız, gönüllülerimiz, gönüllülerimizin erişebildiği kişilerin yanı sıra SYDV ve ÇATOM gibi bazı kamu kurumlarındaki arkadaşlarımızla paylaştık ve farkındalık yaratmak amacıyla 16 gün boyunca fularları takmak üzerine sözleştik
  • 1 ve 2 Aralık tarihlerinde, 14-18 yaşları arasındaki kız çocukları için, kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddeti tanıma ve önleme konularında farkındalık oturumları düzenledik.
  • 1 Aralık’ta,13-18 yaşları arasındaki oğlan çocukları için, kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddeti önleme konulu çevrimiçi farkındalık oturumu düzenledik.
  • Psikoloğumuz Elif Necmiye Can, 7 Aralık’ta Şanlıurfa Haliliye’de mülteci kadınlar için ‘kadına yönelik şiddetin psikososyal boyutarı ve yapılabilecekler’ konulu çevrimiçi bir psiko-eğitim oturumu düzenledi.
  • Viranşehir sahamızda saha avukatımız Meral Aktan ve psikoloğumuz Sibel Luzum 3 Aralık’ta bir farkındalık eğitimi verdi. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin psikolojik ve hukuki boyutunun konuşulduğu eğitime, gönüllülerimiz ve danışanlarımızdan oluşan 19 kişilik bir grubun yanı sıra, Viranşehir toplum merkezi çalışanları da katıldı.

Arşiv

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left