Dünya pandemi önlemleri kapsamında kendini eve kapatırken, sokaklar belki de tarihin hiçbir zamanında olmadığı kadar ıssız. Fakat sokak sanatçıları yine de boş durmuyor; COVID-19’a karşı dayanışma mesajı vermek, ruh hâllerini yansıtmak, farkındalık yaratmak ya da liderlerin politikalarını eleştirmek için her zamanki gibi duvarları kullanıyorlar. Dünyanın farklı bölgelerinden sokak sanatı örneklerini keşfe çıkıyoruz. Açılışta paylaştığımız fotoğrafta, New York, ABD’den sanatçı Jason Naylor’dan bir duvar resmi: ‘COVID-19’u değil sevgiyi yay,’ diyor. Katılıyoruz.

 

AŞIKLAR

ABD, Los Angeles’tan sokak sanatçısı Ponywawe, kentin meşhur Venice plajında çiçek açmış maskeleriyle öpüşen iki aşığı resmediyor. Sanatçı sosyal medya hesabında paylaştığı yazıda ‘Hayatımız boyunca gezegene ne yaptığımızı durup düşünme zamanı geldi. Belki de önceliklerimizi değiştirmeliyiz? Belki de biraz yavaşlamalıyız? Belki de yeni dünya düzenine bir adım kalmıştır? diyor.

 

BOLSANARO

Brezilya, Rio De Janeiro’dan ironik bir Bolsanaro portresi. Koronavirüs kaynaklı ölüm vakalarında dünyada 6. sırada olan Brezilya’nın Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, pandeminin etkilerini ciddiye almayan politikalar yürütmekle eleştiriliyor. Pandemi boyunca iki sağlık bakanının da ‘görüş ayrılıkları’ gerekçesiyle istifasına neden olan Bolsanaro’yu sokak sanatçısı Aira OcrespoT resmediyor. Duvarda şöyle yazıyor: Koronavirüs’e karşı Bolsonaro’nun kullandığı maske.’

 

SÜPER SAĞLIKÇI

Hollanda, Amsterdam’dan sokak sanatçısı Fake’den, dünyada gece gündüz çalışan tüm sağlık personellerine ithafen, bir süper hemşire.

 

KARANLIK

Yaşadığımız distopik gerçekliğin karanlık bir portresini sunan Balstrøm, Los Angeles’da yaşayan Danimarkalı bir sokak sanatçısı. Balstrøm, ABD’yi terk edip ülkesine gitmeden önce son olarak bu çalışmayı yapmış.

 

COVID ENKAZI

Özellikle su kenarlarına yaptığı etkileyici duvar resimleriyle bilinen ABD’li sokak sanatçısı Sean “Hula” Yoro, sosyal medyada paylaştığı bu son duvar resminin yanına ‘COVID-19 her şeyi enkaza çeviriyor. Yeni işimi yapmak için bu kaotik duvarı buldum,’ diyor.

 

RENK TERAPİSİ

Subset Collective isimli İrlandalı sanat kolektifinden bir koronavirüs yorumu… Dublin sokaklarında çalışan kolektif, son zamanlarda ‘renk terapisi’ isimli bir projeyle uğraşıyor. Kentin duvarlarına renkli ve büyük desenler resmederek, sanatın bu zor zamanlara panzehir olmasını ümit ediyor.

 

YAKLAŞMA BANA

ABD Başkanı Donald Trump’ı yeşil bir koronavirüs hücresi olarak resmettiği duvar resmi viral olan Danimarkalı Welinoo’dan muzır bir pandemi çalışması. Sadece Kopenhag sokaklarında değil, dünyanın tüm sokaklarında yürürken en büyük korkumuz bu değil mi?

 

MÜCADELE ET

Rusya, Moskova’da, COVID-19 hastaları için inşaatı devam eden Novomoskovsky çok amaçlı tıp merkezinin yeni binasının inşaat alanında yer alan duvar resminde ‘mücadele et!’ yazıyor. Sanatçı bilinmiyor.

 

PLANLAR İPTAL

Yine ABD, Los Angeles’dan bir duvar resmi. Corie Mattie’nin eserinde, ağzında maskesi, ceplerinde ‘umut’ kelimesinin baş harfleri, sosyal medya ikonları ve emojiler, ayağının dibinde bilgisayarı bulunan bir kadın resmedilmiş. Yanında ‘İnsanlığı değil, planlarınızı iptal edin’ yazıyor.

 

EVDE KAL FİLİSTİN

Filistinli duvar sanatçıları, COVID-19 hakkında farkındalık yaratmak için Gazze’de bir duvar resmi çiziyor.

 

BART BİLE MASKE TAKIYOR

İtalyan sokak sanatçısı Nello Petrucci’den, Pompei sokaklarından bir Simpsons yorumu. Dünyanın en uzun soluklu televizyon dizilerinden olan Simpsons ailesinin yıllardır açılışını yapan meşhur karesinde aile yine koltukta yan yana ama maskeyle, yanında ‘evde kal’ yazıyor.

 

COVID ZAMANINDA AŞK

İspanyol sokak sanatçısı tvboy’dan Barcelona duvarlarını süsleyen bir ‘COVID-19 zamanlarında aşk’ resmi; yüzlerde maske, ellerde dezenfektan.

 

JOHNSON NE İSTİYOR?

‘Sürü bağışıklığı’ stratejisi kısa sürede çöken ve İngiltere’nin Koronavirüs’le mücadelesinde eleştirilerin hedefine oturan İngiltere Başbakanı Boris Johnson’u, ABD’nin meşhur ‘Sam Amca’ posteriyle birleştiren Pegasus imzalı bir çalışma. Londra sokaklarını süsleyen resimde ‘panik içinde satın almayı bırakmanı istiyorum’ yazısı oynanarak ‘panik olmanı istiyorum’ hâline dönüştürülmüş.

 

boredpanda.com, atlasobscura.com ve cnbc.com adreslerinden yararlanıldı.

Arşiv

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left