KAPAKLARIN DİLİ VAR!

Zamanın ruhunu anlatmakla görevli dergiler, içinden geçtiğimiz bu olağanüstü dönemi de hayli yaratıcı kapaklarla okuyucularına aktarmaya çalıştılar, çalışıyorlar. Dünyanın farklı noktalarında yayımlanan pandemi dönemi sayılarıyla kısa bir tura çıkıyoruz.*

 

SAĞLIK EMEKÇİLERİNE TEŞEKKÜRLERLE

Sağlık çalışanları, kuryeler, temizlik görevlileri, gıda sektörü çalışanları… Kısacası pandemi sürecinde insanların hayatta kalması ve yeni normallerinde güvenle yaşayabilmeleri için canını dişine takıp çalışanlar, dergilerin de odağındaydı. Time dergisi, ön cephede çalışanlar için özel bir sayı hazırlarken, Saga Magazine, ‘Birleşik Cephe: Yeni nesil kahramanları selamlıyoruz’ dedi. Marie Claire’in Latin Amerika edisyonu ise yüzünde koruyucu maskesinin izi görülen bir kadın sağlık görevlisini kapağına taşıdı ve şu başlığı attı: ‘Gerçek ‘influencerlar.’**

 

SOKAKLAR & MEKANLAR

Stadyumlardan uçaklara, dünya başkentlerinin sokaklarından alanlara COVID-19 sürecinde ıssız kalan kamusal mekanlar da dergilerin odağındaydı. Sports Illustrated dergisi bomboş stadyum koltuklarını, Esquire dergisi boş bir uçak kabinini kapağına taşıdı; Washingtonian dergisi ise Washington Anıtı önünde tek başına oynayan bir çocuğu kapağına ‘Bunu aşacağız’ başlığı attı.

 

DAYANIŞMA & UMUT

Pandemi süresince bilgisayar ekranlarından atmosfere yayılan umut ve dayanışma mesajları dergilere de yansıdı. The New European dergisi, koronavirüsün taçlarını insan yumruklarıyla özdeşleştirerek ‘Bunu atlatacağız’ mesajı verirken, Publico dergisi de 1 Mayıs’ı odağa alan sayısında bir emekçi yumruğunu plastik eldiven içinde kadraja aldı. Vogue’un İspanya edisyonu ‘Dayanışmanın Öncülüğünde’ başlığıyla, çeşitli örneklerini dünyanın farklı yerlerinde gördüğümüz gibi balkondan balkona birlikte müzik yapan insanları kapağına taşıdı. Süddeutcshe Zeitung dergisi ise, omuz omuza konser dinlenen ‘eski güzel günlerde’ki hâlimize atıf yaparak ‘Her şey iyi olacak’ dedi.

 

ELEŞTİRELLER

Gelir eşitsizliği, sosyal devlet sisteminin kırılganlığı ve ırksal, sınıfsal, toplumsal cinsiyet ayrımı açısından bir turnusol kağıdı görevi gören pandemi, kapitalist ekonomi ve tüketime dayalı yaşamı tekrar gözden geçirmeyi zorunlu kılıyor. New York Times dergisi, George Floyd cinayetinden yaklaşık bir ay önce yayımladığı sayısında ‘Kim ölüyor? Kim yaşıyor’ diye sorarken ‘COVID-19, ırksal olarak kutuplaşmış ABD toplumundaki ölümcül gerçekleri ortaya çıkardı’ alt başlığını kullandı. Time dergisi ise ABD Başkanı Trump’ı, ABD bayrağı desenli maskesini sıyırmış bağırırken resmederek, ülkedeki ‘normal yaşama dönüş’ tartışmalarına atfen ‘Amerika’yı tekrar açmanın doğru bir yolu var, bu o yol değil’ dedi. India Today dergisi ise pandemi döneminde güvencesiz çalışmaya vurgu yaparak ‘Sizin işiniz ne kadar güvenli?’ diye sordu.

 

BİRAZ SANAT BİRAZ PHOTOSHOP

Edebiyattan, resimden, heykelden ikonik eserleri COVID-19’la birlikte sunmak da dergilerin pandemi sürecinde sıklıkla başvurduğu bir yol oldu. İspanya’da yayımlanan yaşam dergisi La Luna de Metropoli,  Hollandalı ressam Van Gogh’un ‘Arles’teki Yatak Odası’ resmini makarna taneleriyle yorumlayarak ‘Hiç olmadığı kadar ev yapımı’ başlığı attı. Prestige dergisi, maske takan bir Mona Lisa’yı, Newsweek dergisi ise New York’taki meşhur Amerikan Özgürlük Heykeli’ni sırtında bornozu & elinde bilgisayarı ve kahvesiyle kapağına taşıdı. Chronogram ise Küçük Prens’i alışık olduğumuz B-612 isimli minik gezegeninde değil, koronavirüs hücresinin üstünde resmetti. Vanity Fair’in İtalya edisyonu ise, Michelangelo’un ‘Adem’in Yaratılışı’ tablosuna kinayeli bir yorum kattı, başlık: ‘Yeni Bir Dünyanın Yaratılışı.’

 

KARAMSARLAR

Bazı dergiler, sayfalarını biraz daha karanlık bir bakış açısıyla hazırlamış görünüyor. Society dergisi, tarihleri arka arkaya sıralayıp ‘Yarın uzak’ derken, Time dergisi ‘açık’ (OPEN) ve ‘hayır’ (NOPE) kelimeleriyle oynayarak umudun olmadığı bir gelecek hissini paylaştı.

 

#YanYanaDeğilizAmaBeraberiz

Pandemiyle hayatımıza giren ve bir müddet bizi terk etmeyecek gibi görünen ‘sosyal mesafe’ kavramı da pek çok dergiye ilham oldu. The Guardian Weekly, The Observer, The New York Times ve Society gibi yayınlar aralarında mesafe olan evleri ve insanları resmederken St. Louis dergisi ‘Birlikte’ kelimesinin harflerini sosyal mesafeyle sıralayarak dayanışmaya da göz kırpıyor.

 

  • *Bu derleme, Onur Erdem’in (@medreruno)  twittter’daki paylaşımı esas alınarak hazırlanmıştır.
  • **Influencer: sosyal medyada etkiye sahip sosyal medya kullanıcısı.

Arşiv

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left