6 Şubat Depremleri pek çok hayatı değiştirdi. Onların ikisi de Şirin ve kızı Bahar. Depremden etkilenen çocukların eğitime devamı için yürüttüğümüz proje kapsamında destek olduğumuz Şirin, hikâyesini anlatıyor.

Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen yıkıcı depremlerin üzerinden bir yıl geçti. 576 okulun yıkıldığı ya da kullanılamaz hale geldiği depremde[1], okula ulaşım, dersliklerin kısıtlı olması, hijyen, öğretmenlerin barınması gibi sorunlar hala tam olarak çözüme ulaşmış değil. Öte yandan depremin en çok hasar verdiği illerden, komşu illere göç eden ailelerin çocukları için de eğitime devamlılık ve erişim sorunları devam ediyor.

Bu illerden ikisinde, Adana ve Diyarbakır’da hayata geçirdiğimiz bir projede, depremden etkilenen çocukların eşit eğitim fırsatlarına sahip olması, okula gidebilmeleri için çalışıyoruz. Hollanda merkezli insani yardım kurumu Stichting Vluchteling’le (SV) iş birliğinde yürüttüğümüz projede, çocuklara okul malzemeleri dağıtıyor, okulda kayıt süreçlerine destek oluyor ve akademik başarılarına katkı için mentorlük desteği veriyoruz. Ayrıca çocukların karşılaştıkları koruma risklerini ortadan kaldırabilmek için bireyselleştirilmiş destek, özel ihtiyaç fonu gibi yöntemler kullanıyoruz. Destek olduğumuz çocuklardan biri de Bahar*.

Bahar 11 yaşında, annesi Şirin’le birlikte Adana’da yaşıyor. 42 yaşındaki Şirin, birkaç yıl önce memleketi İran’dan toplumsal cinsiyet temelli şiddet nedeniyle Türkiye’ye kaçmış.

“Buraya yerleştiğimizde her şey yolundaydı. Adana’da bir ev kiraladık, kendimize yeni bir hayat kurmaya çalıştık. Evde kuaförlük yaparak geçimimizi sağlıyordum ve genel olarak iyiydik. Üçüncü bir ülkeye yerleştirilmeyi bekliyorduk.”

DEPREM SONRASI ALT ÜST OLAN HAYAT

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) kayıt yaptırıp mülteci statüsü alan ve üçüncü ülke yerleştirmesi için bekleyen anne-kızın hayatı, 6 Şubat Depremleri sonrası alt üst oldu.

Şirin’in kirada oturduğu ev depremde hasar görmesine rağmen,  ev sahibi kirayı üç katına çıkardı. Şirin bu kirayı kabul etti, çünkü kızının okuldan kopmasını istemiyordu. Bu sefer de ev sahibi tadilat gerekçesiyle birkaç gün evden çıkmalarını istedi; geri döndüklerinde eşyalarını sokakta buldular.

Şirin bir dönem kız kardeşinde yaşasa da o evin sahibi de sorun çıkardı ve anne-kız çareyi sokakta çadır kurmakta buldu:

“Hava iyiydi, çadır kurdum parkta. Birkaç ay kaldık. Ama kış geldi ve hava soğudu. Sürekli hastayız. Arada kız kardeşime gidiyoruz.”

Bahar 6. sınıfa gidiyor. Okulunu çok seviyor. Şirin çalışmak istiyor ama çocuğuyla tek başına ilgilenmek zorunda olan bekâr bir anne için bu her zaman kolay değil. Tekstilde iş bulsa da işten en erken saat 7'de çıkabiliyor ve bu da kızını okuldan alamamasına neden oluyor.

“Tek başıma olsam bu kadar zor olmazdı. Ama kızım olunca çaresiz kaldım. Psikolojim bozuldu. Kızım diyor ki ‘anne evimize dönelim’. Ve ben ona İran’a dönemeyeceğimizi açıklayamıyorum.”

“HER DÜŞÜŞÜN BİR ÇIKIŞI VAR”

Kızının eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için uluslararası bir insani yardım kuruluşuna başvuran Şirin, bu kurumun yönlendirmesiyle Hayata Destek’i öğrendi ve bizimle tanıştı. SV iş birliğinde yürüttüğümüz proje kapsamında, kızının okula devam etmesi şartıyla Şirin’e tek seferlik nakit desteği sağladık. Bu destek sayesinde Şirin düzenini yeniden kurabildi. Şimdi Bahar okula devam ediyor, Şirin de kızıyla üçüncü ülkeye yerleştirme sürecinin sonuçlanmasını bekliyor.

Geleceğe dair umutlu olan Şirin, "Her düşüşün bir de çıkışı var. Ben onu bekliyorum." diyor. Kızının voleybolu sevdiğini ve okul takımında oynadığını söylüyor. Üçüncü ülkeye gittiklerinde küçük bahçeli bir evleri olacak ve kızı okuyabilecek. Şirin, “Bu yaşamın kendisi değil, sadece bir geçiş dönemi. Sürekli korkuyorum, ama aynı zamanda umut doluyum. Gelecek, bizi bekleyen güzelliklerle dolu olacak.” diyor.

Bu zor şartlarda bile Şirin ve kızı pes etmiyor. Geleceğe dair umutlarını koruyor ve daha güzel bir hayat için mücadele ediyorlar.

*Danışanların isimleri, özlük haklarını korumak amacıyla değiştirmiştir.

Yazan: Özgür Doğan
İletişim Saha Sorumlusu / Adana

Editör: Gözde Kazaz
İletişim Uzmanı / İstanbul


[1] https://reliefweb.int/report/turkiye/unicef-turkiye-humanitarian-situation-report-end-year-february-december-2023

Arşiv

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left