Geçim Kaynağı Yaşam Kaynağı

Ülkesini terk etmek zorunda kalmış yaklaşık 80 milyon insan. Yarısı çocuk, diğerleri eş, kardeş, komşu, anne, baba, arkadaş… Bugün dünyada, yaklaşık 30 milyonu mülteci olan milyonlarca insan[1], COVID-19 pandemisinin çok daha belirsiz hale getirdiği bir gelecekte yaşam kurmaya çalışıyor. Ve 2021 Mart ayı resmi verilerine göre, bu yaşam mücadelesini Türkiye’de veren kişi sayısı 4 milyon civarında.

Bugün 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü. Yanı başımızda yaşayan mültecilerin hikâyelerini dinlemek, karşılaştıkları sorunlara kulak vermek ve çözümü tartışabilmek için önemli bir gün.

Tüm dünyayı etkileyen COVID-19 salgını, sadece bir kamu sağlığı krizi değil; aynı zamanda mülteciler gibi zaten hak ve hizmetlere erişimde sorun yaşayan kırılgan gruplar için yeni bir kriz demek. Yaşadıkları zorlukların başında da geçim kaynaklarına erişim geliyor.

COVID-19 salgının Türkiye’de yaşayan mülteciler üzerindeki etkisini inceleyen bir araştırmaya göre[2], mültecilerin %18’i salgın öncesinde çalışmıyorken, COVID-19 sonrası bu oran %88’e yükseldi. Bir başka rapora göreyse[3] Türkiye’deki Suriyeli gençlerin yarıya yakını ne iş yaşamına dâhil olabiliyor ne de eğitim görebiliyor. Hali hazırda yoksulluk sınırının altında yaşayan, günlük işlerle geçimlerini sağlamaya çalışan bu insanların geçim kaynaklarına erişememesi demek ilaç ya da gıda gibi temel ihtiyaçlara erişememeleri demek, çocukların eğitimlerine devam edememesi ve çalıştırılmak zoruna kalması demek, hem çocukların hem de kadınların cinsiyet temelli şiddet karşısında daha savunmasız hale gelmeleri demek.

Gelecek dönemde, COVID-19 krizinin ekonomik ve toplumsal etkilerine dair alınacak önlemlere bir de mülteci merceğinden bakmak gerekiyor. Tabii, mültecilerin insanca yaşam hakkının geçim kaynaklarına erişim imkânlarını artırmak ve kayıtlı istihdam hakkından geçtiğini de akılda tutarak…

Biz Hayata Destek olarak, #BeraberBirGelecek inşa etmek için çalışıyor; bunun yolunun da birbirini dinlemekten ve beraber üretmekten geçtiğine inanıyoruz. 20 Haziran için hazırladığımız ve sizinle paylaştığımız bu özel videoda, kısa dönemli istihdam projemizin katılımcıları Suriyeli Gade ve Muhammed, Türkiyeli Şenay ve Erhan geçim kaynağının kendileri için nasıl yaşam kaynağı haline geldiğini anlatıyor.

Dünya Mülteciler Günü’nde #GeçimKaynağıYaşamKaynağı diyor; mültecilerin onurlu bir yaşam kurması için dayanışmanın önemini hatırlatıyoruz.

[1] https://www.unhcr.org/refugee-statistics/

[2] https://www.stgm.org.tr/e-kutuphane/covid-19-salgininin-turkiyede-multeciler-uzerindeki-etkilerinin-sektorel-analizi

[3] https://data2.unhcr.org/en/documents/details/77351

Etiketler:

Arşiv

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left