Mardin Yeşilli’de, Suriyeli ve Türk vatandaşı kadınlara mesleki yetkinlik kazandırmak için yürütülen Yeşilli’de Yeşeren Çiçekler projesinin kapanış etkinliği lezzet şölenine dönüştü.

İnsani yardım kuruluşu Hayata Destek ve Mardin Yeşilli Kaymakamlığı ortaklığı ve Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği’nin işbirliğiyle yürütülen “Yeşilli’de Yeşeren Çiçekler” projesi kapsamında, 11 Temmuz Çarşamba günü Artuklu Üniversitesi’nde gastronomi fuarı düzenlendi. Mardin Valisi Mustafa Yaman’ın teşrifinde düzenlenen fuarda kursiyerlerin hazırladığı menü konukların beğenisine sunuldu.
Fuar etkinliği Hayata Destek Derneği Direktörü Sema Genel Karaosmanoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Karaosmanoğlu, Türkiye’deki Suriyeli nüfusun ihtiyaçları nezdinden en önemli başlığın bugün istihdam olduğunu belirterek, kadınların mesleki gelişiminin bu alanda ayrıca önem taşıdığını ifade etti. Projenin fikri mimarı Yeşilli Kaymakamı Ömer Bilgin ise kadınların istihdam edilebilmesini artırma hedefli projenin yalnızca Mardin’de kadınların evlerinden çıkarak sosyal hayata katılmalarına vesile olması dolayısıyla dahi kıymetli olduğunun altını çizdi. Bilgin, “Artık bu kadınlar için zaman kavramının bir anlamı var, günlerini saatlerini planlayarak yaşamaya başladılar” dedi. Mardin Valisi Mustafa Yaman da kürsüde yer aldı. Yaman, Mardin’in turizm potansiyeline vurgu yaparak bu kurslarda eğitim görmüş kadınların turizm alanında kalifiye iş gücüne katkı sağlayacağına inanç duyduğunu, bu gibi projelerin devamını dilediğini belirtti.

Kursiyer kadınların istihdam olanaklarını artırmak, yetkinliklerini sergilemek üzere düzenlenen fuar etkinliğinde proje paydaşları ve kamu temsilcilerinin yanı sıra ilgili iş çevreleri de hazır bulundu. Etkinlik gastronomi merkezi kursiyerleri tarafından hazırlanan 28 çeşit ikramın servis edildiği bir kokteyl ile tamamlandı. Proje kapsamında 6 ay süresince, Suriyeli ve Türk vatandaşı kadınların birlikte yer aldığı kurslarda gastronominin yanı sıra halı dokuma eğitimi de verildi. Bu mesleki eğitimlerle, kadınlara geçim kaynağı yaratacak yetkinliklerin kazandırılması ve böylece toplumsal alanda kadınların güçlendirilmeleri amaçlandı. Türk ve Suriyeli kadınların birlikte öğrendiği ve ürettiği atölyeler kadınlar arası diyaloğun güçlenmesiyle sosyal uyuma da katkı sağladı. Gastronomi ve halı dokuma atölyeleri, Yeşilli ilçesinde, Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi ile Aile Destek Merkezi ADEM’de, mesleki yetkinlik geliştirme odaklı düzenlendi. 28 Şubat 2018 tarihine kadar devam eden kurslara toplam 70 kadın katıldı. Kurslarla eş zamanlı olarak kursiyer kadınların çocuklarına yönelik okul öncesi eğitimler ve psikososyal destek aktiviteleri organize edildi. Mardin’de yürüttükleri geçim kaynağını destekleme çalışmalarıyla ilgili açıklama yapan Hayata Destek Saha Koordinatörü Rukiye Dağhan Çetin, “İlk döneminde teknik destek sunduğumuz bu projenin, kadının güçlendirilmesinde önemli sonuçlar verdiğini gördük. Kadınlar burada hem yetkinliklerini artırdı hem de sosyalleşti. Mülteci ve ev sahibi
toplumdan kadınların birlikte katıldıkları kurslar kadın istihdamına katkı sağlarken, beraber yaşama kültürünü de güçlendiriyor” dedi.

Bu faaliyet “Suriye Mülteci Krizinin Etkilerini Hafifletmek için Türkiye'deki Ulusal Kurumların Desteklenmesi” projesi kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finans edilmiştir. Bu proje Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilmiş ve UNHCR tarafından uygulanmıştır.

Etiketler:

Arşiv

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left