SUNUŞ

Sayın Destekçilerimiz ve Değerli Ortaklarımız,

Çok zor bir yılı geride bıraktık. Etkilerini uzun süre hissedeceğimiz 6 Şubat Depremleri, insani yardım uzmanlarının doğru yerde, doğru zamanda bulunabilmesinin hayati önemini de gösterdi. Depremden en çok etkilenen Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman dâhil, çalıştığımız 13 ilde, bir milyonu aşkın kişinin hayatına destek olduk. Gündemimiz, kaçınılmaz olarak acil yardım ve yerelleşme oldu.

Acil Yardım çalışmalarımız kapsamında, su ve sanitasyon ihtiyacının karşılanması, barınma koşullarının iyileştirilmesi, afetten etkilenenlere psikolojik ve psikososyal destek, temel hak ve ihtiyaçlara erişim odaklarımız arasında yer aldı. Yanı sıra yerel halkın afetlere dayanıklılığı artırmak, afet sonrası iyileşmeye katkı için tasarladıkları projeleri mikro hibelerle destekledik.

Afetlere koordineli müdahalede yerel sivil toplumun önemini bir kez daha deneyimledik. Biz de Kapasite Geliştirme ve Yerelleşme programımız kapsamında, afet sonrası iyileştirme çalışmalarına yerel paydaşların dâhil olması için yola çıkan Türkiye Yerel STK İnsani Forumu’nun (TİF) kurucuları arasında yer aldık.

Öte yandan sene boyunca çocuk güvenliği, toplumsal cinsiyet eşitliği, insani yardım standartları ve kurumsal sürdürülebilirlik gibi çok çeşitli konu başlıklarında yerel yönetimlere, kamu kurumlarına, kooperatiflere, STK’lara eğitimler verdik.

Tüm bu destekleri mümkün kılan çalışanlarımızın iyi olma halini gözetmek de 2023 yılının önemli gündemleri arasındaydı. Öncelikle depremden doğrudan etkilenen çalışanlarımıza odaklanarak, maddi, manevi destek mekanizmalarımızı devreye sokmak için çabaladık.

Çoklu afetler çağı, gelecek yılların daha da zor geçebileceğine işaret ediyor. Yani, biz insani yardım profesyonellerine yine çok iş düşüyor. Yanımızda olan destekçilerimiz, donör ve ortaklarımız sayesinde ve dayanışmadan güç alarak ne olursa olsun sahada, ihtiyacı olanların yanında çalışmaya devam edeceğiz.

Yönetim Kurulu Başkanı
Emel Şensezgin Mergen

* Acil yardım çalışmalarımız kapsamında, depremde en çok etkilenen illerin yanı sıra Adana, Batman, Diyarbakır, Malatya, Mardin, Mersin, İstanbul ve Şanlıurfa’da da, etkilenen şehirlerden göç eden kişilere destek verilmiştir.

ÇALIŞMA ALANLARIMIZ

ACİL YARDIM
ÇOCUK KORUMA
MÜLTECİ DESTEK
YERELLEŞME VE KAPASİTE GELİŞTİRME

KURUMSAL DESTEKLER

Depremin ilk gününden 2023 sonuna dek bireysel ve kurumsal bağışçılarımızın desteğiyle 37 milyon 593 bin TL nakdi bağışa ve 6 milyon 296 bin TL değerinde de ayni bağışa ulaştık. Destekçilerimizle, on binlerce insanın hayatına dokunma fırsatı bulduk.

Kurumsal destekler sayesinde depremin ardından ilk 24 saat içinde insani yardım müdahalemizi planlamaya ve ardından uygulamaya başladık.

Duş, tuvalet, su tankı gibi su, sanitasyon ve hijyen kurulumlarımızı ilk aşamada kurumsal destekler sayesinde planlarken, sonraki aylardaki iyileştirme çalışmalarımızda da bu destekler önemli bir yer tuttu. Mobil duşlara sıcak su tedarik eden güneş panelleri, kullanım suyunu içme suyuna dönüştüren arıtma cihazları, çadırların dezenfeksiyonu, mobil çamaşırhane, engelli dostu tuvalet gibi uygulamalarımızı bu desteklerle sahaya ulaştırdık.

Psikososyal destek çalışmalarımıza katılan çocuklara ulaştırdığımız oyuncaklar, kurumlarla düzenlediğimiz oyuncak atölyelerinde ortaya çıktı. Destekçilerimiz sayesinde mobil konteynerimizde bulunan kütüphanemize çocuk kitapları ekledik. Çocukların hijyen ve okul ihtiyaçlarını karşılayan OKİ ve HİJİ çantalarımızı da destekler sayesinde deprem bölgesindeki yüzlerce çocuğa ulaştırdık.

Geçim kaynaklarına erişimi sağlamak için, destekçilerimizle düzenlediğimiz Hatay yemekleri atölyesinden elde edilen geliri, deprem bölgesindeki çiftçilere ve kadın kooperatiflerine aktardık. Adıyaman’daki kurumsal işbirliğimiz çerçevesinde Kadın Dayanışma Merkezi’nde kadınlar için terzi atölyesi kurduk.

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve haklar konularındaki farkındalık oturumlarımızı kurumsal destekler sayesinde kendine bakım atölyeleriyle birleştirdik; kadınların iyi halini destekledik.

Oyunlarının gelirini bağışlayan tiyatro ekipleri, ürünlerinin gelirini bağışlayan küçük işletmeler; koşarak, doğum günü ya da evlilik vesilesiyle topladıkları bağışları Hayata Destek’in çalışmalarına aktaran destekçilerimiz oldu.

Bireysel ve kurumsal destekleriniz, bu zor senede bizi daha hızlı ve etkili kıldı. Tüm bağışçılarımıza teşekkür ederiz. Gücümüze güç kattınız, birlikte hayata destek olmak çok güzel.

İNSAN VE KÜLTÜR

Zor geçen 2023 yılında da ‘Desteğe Hayat’ mottosuyla insan ve kültür yaklaşımımızda çalışan esenliğini gözettik. Depremden doğrudan etkilenen çalışanlarımız öncelikli olmak üzere maddi, manevi destek mekanizmalarımızı devreye soktuk. Deprem sonrası kurduğumuz acil durum ekipleriyle 399 kişi olduk.

FİNANS

Hayata Destek olarak bu yıl da hesapverebilirlik ilkesiyle çalışmalarımızı sürdürdük. Tüm harcamalarımızı kapsayan kurumsal denetimler yaptık ve denetim raporlarımızı internet sitemizde paylaştık.
• Tüm sayılar bilgilendirme amaçlıdır. Resmî kayıtlar için Hayata Destek muhasebe kayıtları baz alınmalıdır.
• Tüm sayılar bilgilendirme amaçlıdır. Resmî kayıtlar için Hayata Destek muhasebe kayıtları baz alınmalıdır.
• Tüm sayılar bilgilendirme amaçlıdır. Resmî kayıtlar için Hayata Destek muhasebe kayıtları baz alınmalıdır.

DONÖRLER

2023 yılında da ihtiyaç sahiplerinin hayatına destek olabilmek, insani yardım ilkelerine uygun olarak çalışmalarımızı yürütebilmek için donörlerle iş birliği halindeydik.
ÇALIŞMA ORTAKLARIMIZ

SİZ DE HAYATA DESTEK OLUN

İster tek seferlik, ister düzenli desteğinizle bir insanın hayatına bugün dokunun. Katkınızla, afetten etkilenen insanların, okul yerine tarlaya giden çocukların hayatını iyileştirmek için çalışalım.

Hayata Destek olmanın en yaratıcı yolunu bulduk ve tasarımı iyilikle buluşturduk. Gelirinin tümünü Hayata Destek’e aktaran sosyal tasarım dükkanı destekar, sizi alışverişinizle daha adil ve eşit bir dünyaya #destekar olmaya davet ediyor.

Hayata Destek olmanın yolları

düzenli destekçimiz olun
Düzenli destekçilerimiz bağımsızlığımız ve sürdürülebilirliğimiz için sadece maddi bir güvence değil, yaptığımız işi iyi yaptığımıza dair bize tasdik ve güç veren birer motivasyon kaynağı! Hayata destek olun küçük katkıları büyük etkilere dönüştürelim.
www.hayatadestek.org/bagis
arkadaşlarınızı düzenli destekçimiz olmaya davet edin
Düzenli destekçilerimiz bağımsızlığımız ve sürdürülebilirliğimiz için sadece maddi bir güvence değil, yaptığımız işi iyi yaptığımıza dair bize tasdik ve güç veren birer motivasyon kaynağı! Hayata destek olun küçük katkıları büyük etkilere dönüştürelim.
özel günlerinizi daha güzel kılın
veya bu fikri yaygınlaştırın
Hayata Destek, yılbaşı, anneler, babalar, öğretmenler, sevgililer ve doğum günleri için tebrik kartları, düğünler için davetiyeler hazırlıyor ve bağış karşılığında ilgilisine iletiyor. Özel günlerinizi hayatı destekleyerek güzelleştirebilirsiniz.
koşun, çalın ya da oynayın:
kendi bağış kampanyanızı oluşturun
Seçeceğiniz bir amaç için yardımseverlik koşusu yapabilir, partinizde enstrüman çalabilir, arkadaşlarınızla yoga yapabilir, oyun turnuvaları düzenleyebilirsiniz. Etkinliğinize katılanlara Hayata Destek Teşekkür Belgeleri sağlayarak, onları bağışa davet edebilirsiniz. Kampanyanızı oluşturmak için [email protected] adresine yazmanız yeterli. Üstelik her türlü yaratıcı fikre açığız!
gönüllü hizmet bağışında bulunun
Dünyadaki tüm STK’ların ortak bir sorunu varsa, o da insan kaynağı ve zaman kısıtı olmalı. Uzmanlığınızı bizim için konuşturmak isteyebilir veya bizi bunu isteyecek kişilerle tanıştırabilirsiniz. Bilginiz ve tecrübeniz ile aktaracaklarınız bizim için en büyük destek.
bizi kurumlarla tanıştırın
Sorunlar çok, kaynaklar az. Bizi tanıdığınız, çalıştığınız firmalarla buluşturabilir; onlarla yapacağımız işbirliklerinde hayata destek olmanın uygun ve yaratıcı yolunu tespit etmemize ve özgün projeler yürütmemize aracı olabilirsiniz.
sosyal medya hesaplarımızı takip edin
Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin ve YouTube. Hayata Destek, danışanları, çalışanları ve destekçileriyle ‘konuşma’nın güncel yollarını es geçmiyor, sosyal medya hesaplarında renkli bir varlık göstermeyi önemli buluyor. Siz de hesaplarımızı takip edebilir, gönderilerimizi yaygınlaştırabilir, dikkat çekmeye çalıştığımız toplumsal sorunlar ve iyileştirme projelerimizin gündelik sohbetlerinize girmesine vesile olabilirsiniz.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMAÇLARI

Temel mal ve hizmetler de dâhil edilerek herkes için ulusal açıdan uygun sosyal koruma sistemleri ve önlemlerinin hayata geçirilmesi, 2030’a kadar yoksul ve kırılgan durumdaki kişiler için önemli ölçüde korunma sağlanması
2030’a kadar tarımsal verimliliğin ve özellikle kadınlar, yerli halklar, çiftçilikle uğraşan aileler, göçebe çobanlar ve balıkçılar olmak üzere küçük çaplı gıda üreticilerinin toprağa, diğer verimli kaynaklara ve girdilere, bilgiye, finansal hizmetlere, piyasalara ve değer temini ve tarım dışı istihdam olanaklarına güvenli ve eşit erişiminin sağlanması aracılığıyla gelirlerinin iki katına çıkarılması
• 2030’a kadar AIDS, tüberküloz, sıtma ve ihmal edilen tropikal hastalık salgınlarının sona erdirilmesi ve hepatit, su yoluyla bulaşan hastalıklar ve diğer bulaşıcı hastalıklarla mücadele edilmesi
• 2030’a kadar bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan erken ölümlerin, bu hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yoluyla üçte bir oranında azaltılması ve akıl ve ruh sağlığının ve esenliğinin geliştirilmesi
• 2030’a kadar zararlı kimyasallardan ve hava, su ve toprak kirliliğinden kaynaklanan hastalıkların ve ölümlerin sayısının büyük ölçüde azaltılması
• 2030’a kadar bütün kız ve erkek çocuklarının onları ilköğretime hazır hale getirecek kaliteli okul öncesi eğitimine erişimlerinin güvence altına alınması
• 2030’a kadar bütün kadın ve erkeklerin erişilebilir ve kaliteli teknik eğitim, mesleki eğitim ve üniversiteyi kapsayan yükseköğretime eşit biçimde erişimlerinin sağlanması
• 2030’a kadar istihdam, insana yakışır işlerde çalışma ve girişimciliğe yönelik teknik ve mesleki becerileri de kapsayan ilgili becerilere sahip gençlerin ve yetişkinlerin sayısının önemli ölçüde artırılması
• Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığın her yerde sona erdirilmesi
• Kamu alanları ve özel alanlarda, bütün kadınlara ve kız çocuklarına yönelik, kadın ticareti, cinsel ve her türlü istismarı da kapsayan şiddetin her türünün ortadan kaldırılması
• Çocuk evliliği, erken yaşta zorla evlendirilme ve kadın sünneti gibi bütün zararlı uygulamaların ortadan kaldırılması
• Ücretsiz bakım ve ev işlerinin kamu hizmetleri, altyapı ve sosyal koruma politikalarının sağlanması ve hane ve aile içinde sorumluluğun ulusal açıdan uygun bir biçimde paylaşılmasının geliştirilmesi yoluyla tanınması ve değer görmesi
• 2030’a kadar herkesin güvenilir ve erişilebilir içme suyuna evrensel ve eşit biçimde erişiminin güvence altına alınması
• 2030’a kadar herkesin yeterli temizlik ve sıhhi koşullara eşit biçimde erişiminin sağlanması ve kadınların, kız çocuklarının ve kırılgan durumda olan kişilerin ihtiyaçlarına özel önem göstererek kamuya açık alanlarda dışkılamanın sona erdirilmesi
• 2030’a kadar bütün sektörlerde su kullanım etkinliğinin büyük ölçüde artırılması, su kıtlığı sorununu çözmek için sürdürülebilir tatlısu tedarikinin sağlanması ve su kıtlığından muzdarip insan sayısının önemli ölçüde azaltılması
• Yerel halkların su ve sıhhi koşullar yönetiminin geliştirilmesine katılımlarının desteklenmesi ve güçlendirilmesi
• Zorla çalıştırmayı ortadan kaldırmak, modern köleliği ve insan ticaretini sona erdirmek ve çocukların askere alınmaları ve asker olarak kullanılmaları da dâhil çocuk işçiliğinin en kötü türlerinin yasaklanmasını ve ortadan kaldırılmasını güvence altına almak için acil ve etkili önlemler alınması ve 2025’e kadar çocuk işçiliğinin her türünün sona erdirilmesi
• Çalışanların haklarının korunması ve özellikle kadın göçmenler olmak üzere göçmen işçiler ve güvencesiz işlerde çalışan insanlar dâhil bütün çalışanlar için güvenli çalışma ortamlarının geliştirilmesi
• İstihdam yaratan, yerel kültür ve ürünleri teşvik eden sürdürülebilir bir turizm için sürdürülebilir kalkınma etkilerini denetlemeye olanak sağlayan araçlar geliştirilmesi ve uygulanması
• 2030’a kadar doğal kaynakların sürdürülebilir yönetiminin ve etkin kullanımının sağlanması
• İklimle ilgili tehlikelere ve doğal afetlere karşı dayanıklılığın ve uyum kapasitesinin bütün ülkelerde güçlendirilmesi
• İklim değişikliğiyle ilgili önlemlerin ulusal politikalara, stratejilere ve planlara entegre edilmesi
• İklim değişikliği azaltım, iklim değişikliğine uyum, etkinin azaltılması ve erken uyarı konularında eğitimin, farkındalık yaratmanın ve insani ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi
• Çocuk istismarının, sömürüsünün, ticaretinin ve çocuklara karşı şiddet ve işkencenin her türünün sona erdirilmesi
• Her düzeyde etkili, hesap verebilir ve şeffaf kurumlar kurulması
Bilim, teknoloji ve yenilikçilik alanlarında Kuzey-Güney, Güney-Güney ve üçlü bölgesel ve uluslararası iş birliğinin ve bilim, teknoloji ve yenilikçiliğe erişimin ilerletilmesi ve özellikle Birleşmiş Milletler düzeyinde mevcut mekanizmalar arasında geliştirilmiş işbirliği ve küresel bir teknoloji kolaylaştırma mekanizması aracılığıyla üzerinde anlaşmaya varılan hükümler konusunda bilgi paylaşımının çoğaltılması