2022’de insani yardım çalışanları olarak çoklu afetlere karşı mücadele ettik; acil yardım, mülteci destek, çocuk koruma ve kapasite geliştirme başlıklarında 12 ilde yürüttüğümüz çalışmalarla 77 bine yakın kişinin hayatına destek olduk.

Koruma

Pandemiyle birlikte danışanlarımıza ulaşabilmek için Bilgi ve Destek Hattı’nı kurarak Nisan ayı itibariyle vaka yönetimi, psikososyal ve psikolojik destek ve yasal destek hizmetlerini telefon hattı üzerinden devam ettirdik. Danışanların ihtiyaç duydukları bilgilere doğrudan erişebilmeleri için Türkçe-Arapça içerikli hayatadestek.online web sitesini tasarladık. 26 başlık altında bilgilendirici video, ses kaydı ve yazılı dokümanı erişime açtık.

Geçim Kaynakları

2020 yılında da Suriyeli ve yerel topluluk üyesi, sosyoekonomik yönden hassas gruplara yönelik geçim kaynakları projeleri yürüttük. Bu kapsamda İstanbul’da yaklaşık 250 gence istihdam edilebilirlik eğitimleri verirken; 179 geçici veya uluslararası koruma altındaki sığınmacının çalışma izni harç bedellerinin ödemesini karşıladık. Başta pandemi nedeniyle ara verdiğimiz Türkçe dil kursu hizmetini, hızlı bir şekilde çevrimiçi sistemlere adapte ederek İstanbul, Hatay ve Mardin illerinde yaklaşık 180 kişiye ulaştırdık. Hatay’da aynı zamanda 31 kadınla yöresel gıda üretimi konusunda mesleki eğitim düzenledik.

Kapasite Geliştirme

Bu süreçte çok sayıda kuruma başta Koruma, Çocuk Koruma, Çocuk Güvenliği, Temel İnsani Yardım Standartları, Temel Proje Döngüsü Yönetimi olmak üzere birçok alanda eğitim ve mentörlük desteği sağladık.

Mevsimlik Tarımda Çocuk Koruma

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde mevsimlik tarımda çalıştırılan ya da çalıştırılma riski olan 1206 çocuğun işçilikten alınıp okula devamını sağlamak için 3 aylık şartlı nakit desteği sunduk. COVID-19 salgını döneminde tespit ettiğimiz risk altında olan çocuklara ve ailelerine yönelik vaka yönetimi ve psikososyal desteklerimizi uzaktan devam ettirdik. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından sağlanan 2823 psikososyal destek paketini çocuklara ulaştırdık. 12 Haziran Dunya Çocuk İsçiliğiyle Mücadele Günü kapsamında Bilgi Üniversitesi tarafından düzenlenen seminerde mevsimlik tarımda çocuk isçiliğinin olumsuz etkilerini saha deneyimlerimizle beraber anlattık.

Acil Yardım

Elazığ Depremi: 24 Ocak’ta Elazığ’da meydana gelen depremin ardından ihtiyaç ve durum tespiti yaparak Afet Platformu ile beraber insani yardım çalışmaları yürüttük. Uzman ekiplerimizle ihtiyaç ve durum tespiti için ev ziyaretleri yaparken, gönüllü ekiplerimiz de yardım malzemeleri dağıtımlarında görev aldı. Elazığ ve Malatya’nın kırsal bölgelerinde ahırları zarar görmüş 244 aileye Tarım İl Müdürlükleri ile işbirliği içinde 269 geçici hayvan barınağı sağladık.

Türkiye-Yunanistan Sınırında Mülteci Hareketliliği: 28 Ocak’ta 13 bin mültecinin hareket ettiği Edirne, Pazarkule’de acil ihtiyaçlara cevap verebilmek için bölgedeki aktörlerle koordinasyon içinde insani yardım operasyonumuzu yürüttük. Bölgede 15,360 bebek maması, 20,000 hazır konserve gıda ve 15,100 yağmurluk sağlamanın yanı sıra Edirne’den yaşadıkları şehirlere dönmek isteyen 161 aileye ulaşım desteği ve 19 aileye de konaklama desteği sağladık. Ayrıca, geçici konaklama merkezlerine yerleşen 520 aileye hijyen paketi temin ettik.

Covid-19 Pandemisi – Nakit Desteği: Hayata Destek, salgından etkilenen ve en kırılgan gruplara mensup bireylere bir defaya mahsus 1000 TL’lik nakit desteği sağladı. İstanbul, Mersin, Şanlıurfa, Mardin ve Batman illerinde yaşayan 2066 danışanımızın 1530’unu kadın ve 1851’ini mülteciler oluşturdu. Ayrıca, Adana ve Hatay’da toplam 325 toplumsal cinsiyet temelli şiddet riski altındaki hane reisi kadına, pandeminin negatif etkilerini azaltma amacıyla 1000TL’lik nakit desteği sağladık. Bu desteğimizi önümüzdeki aylarda da sürdürmeyi öngörüyoruz.

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left