Hayata Destek Derneği, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde hayatlarına temas ettiği çocukların hikayelerinden oluşan bir derlemeyle ‘çocuk haklarına’ dikkat çekiyor.

Uluslararası alanda çocuk hakları konusunda temel nitelik taşıyan Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin üzerinden 27 yıl geçti. Ancak dünya genelinde çocukların hala birçok temel hakka erişiminin önünde boylarından büyük engeller bulunuyor. Türkiye’nin de 1995 yılında taraf olduğu sözleşmeye göre, devletler ayrım gözetmeksizin sınırları içerisinde bulunan bütün çocukların sözleşmede yer alan haklardan faydalanmalarını sağlamakla yükümlü. Fakat bu yükümlülüğün yerine getirilebildiğini söylemek hayli güç.

Nedir bir çocuğun temel hakları? En başta yaşama hakkı, devamındaysa eğitim, barınma, sağlık, gelişim, istismar ve ihmalden korunma, ifade özgürlüğü ve katılım hakkı. Bu hakların tesisinde başta devlet, ardından ebeveyn ve ilgili kurumların yanı sıra toplumdaki her yetişkin bireyin çocukların üstün yararını gözetme yükümlülüğü bulunuyor. Öte yandan bugün birçok çocuğun temel haklarından mahrum kalması bir yana; istismara açık, tehlikelere karşı savunmasız halde olduğunu görülüyor.

Çocuk işçiliği ise en ağır çocuk hakkı ihlallerinden biri. Çocuk işçiliği ile mücadeleyi 2012 yılından bu yana odağına alan Hayata Destek Derneği, çocuk hakları konusunda toplumsal farkındalığı artırmak için 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde hayatlarına temas ettiği çocukların gerçek hikayelerinden bir derlemeyi kamuoyuna sunuyor. Hikayeler, derneğin saha çalışanlarının anlatımlarıyla çalışan çocukların hayatlarına mercek tutarken çocuk işçiliğinin çocuklarda yol açtığı fiziksel ve psikolojik hasarı da ortaya koyuyor.

“Çocuk Hakkı, Çocuk Hak’lı” dergisinde savaş nedeniyle yerinden edilmiş İbrahim’in, geçim derdi yüzünden çalışan Ali ile Muhammed’in, mevsimlik gezici tarım göçüne katılan ve aylarca çadırda yaşayan Hatice’nin, eğitimine zorunlu olarak ara vermişken okula dönme hayalinden vazgeçmeyen Kadriye’nin ve daha birçok çocuğun hikayesi yer alıyor. Hayata Destek Derneği, çocuk koruma programı kapsamında yürüttüğü Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil kampanyasında duyarlı herkesi şu sözlerle bir kez daha çocukların haklarına sahip çıkmaya, bu hakları korumaya ve gerekli durumlarda hakların tesisi için harekete geçmeye davet ediyor; “Çocuk işçiliği ile mücadele gerçekte ne olduğunu bilmekle başlar. Çünkü bilirseniz görmezden gelemezsiniz.”

“Çocuk Hakkı, Çocuk Hak’lı”na erişim için; https://issuu.com/supporttolife/docs/dergi

Etiketler:

Arşiv

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left