Hayata Destek Derneği, mevsimlik tarım işçisi çocuklar ve ailelerinin çadır alanlarından biri olan Zonguldak Alaplı’daki çalışmalarını tamamladı.

Hayata Destek Derneği Çocuk Koruma Programı ekibinin, mevsimlik tarım işçisi aile ve çocukları takibinde son durak Zonguldak’ın Alaplı ilçesiydi. Daha önce Fatsa (Ordu), Çilimli (Düzce) ve Yüreğir’de (Adana) mevsimlik tarım işçisi ailelerin çadır alanlarında yürütülen yaz okulu çalışmalarının bir benzeri bu defa Alaplı’daki fındık işçisi ailelerin çocuklarına yönelik düzenlendi.

Ağustos ayı boyunca 70 kadar mevsimlik tarım işçisi çocukla birlikte Alaplı’da bulunan çadır alanında yapılan çalışmaların sonuna gelindi. Çalıştıkları için “çocuk olma” hakkından mahrum kalan mevsimlik tarım işçisi çocuklara, çocukluklarını hatırlatmak, hayal güçlerini yeniden canlandırmak için Alaplı Yaz Okulu’nda çeşitli etkinlikler düzenlendi. Program kapsamında aileler için de atölye çalışmaları yapıldı.

Dil gelişimi ve iletişim becerileri, temel hijyen, fotoğraf ve çocuk hakları atölyeleri, eğlenceli matematik ve Türkçe etkinlikleri, rol-model çalışmaları, dostluk ve farklılıklara saygı oyunlarıyla çocuklar, eğlenirken öğrenmenin keyfine vardı ve yakında başlayacak okul dönemine kendilerini hazırladı. Ağırlıklı olarak Şanlıurfa’dan gelen ailelerse sosyal yardımlar konusunda farkındalık atölyeleriyle, mevsimlik tarım döngüsü içinde karşılaştıkları sorunlarla başa çıkma yolları konusunda bilgilendirildi. Ailelerin durumunu yakından takip eden Hayata Destek ekibi yeni dönemde, Şanlıurfa’da bulunan Hayata Destek Evi’nde mevsimlik tarım işçisi çocuklara yönelik aktiviteleri ve vaka takibi çalışmalarını sürdürecek.

Hayata Destek Derneği, 2012 yılından bu yana mevsimlik tarımda çocuk işçiliğiyle mücadele amacıyla Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil kampanyasını yürütüyor. Mevsimlik tarım sahalarındaki çalışmalar ve toplum merkezleri aracılığıyla çocuklara yönelik psiko-sosyal destek faaliyetleri, bunun yanı sıra ailelere yönelik farkındalık atölyeleri düzenleniyor. Kampanya kapsamındaki savunuculuk faaliyetlerinde ise dernek, çocuk işçiliğiyle mücadelede herkesi üzerine düşen sorumluluğu almaya çağırıyor.

Çocuk işçiliğiyle mücadele gerçekleri bilmekle başlar çünkü bilirseniz görmezden gelemezsiniz.

Etiketler:

Arşiv

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left