Türkiye’de mülteci krizinin ardından çocuk işçiliği sorununda varılan kritik eşik, 11 Mart’ta konunun muhataplarıyla masaya yatırılıyor

Türkiye’de bugün 1 milyon çocuk işçi olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’ye son 5 yıl içinde, yarısından fazlası çocuk olan 3 milyona yakın Suriyeli mültecinin gelmesiyle bu sayı her geçen gün daha da artıyor.

Hayata Destek Derneği’nin İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve UNICEF işbirliği ile düzenlediği, “Türkiye’de Çocuk İşçiliği Sorunu: Suriye’den gelen mülteciler sonrası mevcut durum ve çözüm önerileri” başlıklı konferansta  mülteci krizi ile kritik bir eşiğe varan çocuk işçiliği sorununun masaya yatırılması hedefleniyor.

Konferans, çocuk işçiliğiyle mücadele alanında çalışan bakanlıklar dahil olmak üzere kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve diğer paydaşları biraraya getiriyor. Konferans çatısı altında, sadece tartışmak değil, konunun muhataplarının karşılıklı aktarımlarıyla somut çözüm önerilerinin şekillendirilmesi ve bu üretimin  kamuoyu ve karar alıcılarla paylaşılması amaçlanıyor.

Diakonie Katastrophenhilfe ile İsviçre Kalkınma ve İşbirliği Ajansı’nın katkılarıyla düzenlenen konferansa, 11 Mart Cuma günü, İstanbul Bilgi Üniversitesi ev sahipliği yapacak. Sorunu tanımlama, konuya odaklanma ve çözüm önerileri odağında 3 oturumdan oluşan konferans, İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü, E-1 Binası, 301 numaralı salonda gerçekleştirilecek.

Konferansın ardından Hayata Destek Derneği’nin düzenlediği Hikayelerimiz / Hikayeleriniz/ Hikayeler:  Birlikte Yaşayabilmek isimli fotoğraf sergisi de ziyarete açılacak. Serginin açılışı, saat 18:30’da İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü E-1 binasının girişinde yapılacak. Sergi, 11-21 Mart tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

 

KONFERANS PROGRAMI

09:30 – 10:00 Konferansa Kayıt

10:00 - 12:00 Birinci Oturum: Türkiye'de Çocuk İşçiliğini Masaya Yatırmak

Moderatör Doç. Dr. Pınar Uyan Semerci (İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi)

  • Türkiye’de çocuk işçiliğiyle mücadelede yasal mevzuat ve mevcut durum - Seda Akço (Hümanist Büro)
  • Mevsimlik tarım işçisi çocuklarla saha uygulaması deneyimleri (Ordu ve Düzce) – Dr. Bülent İlik (Başkent Üniversitesi/Hayata Destek)
  • Suriye’den gelen göç ve çocukların mevcut durumu - Iraz Öykü Soyalp (UNICEF)
  • ILO yaklaşımı: çocuğu sosyal çevresiyle ele alan müdahale ve politikalar - Nejat Kocabay (Uluslararası Çalışma Örgütü)

                       

 

12:00 - 13:30 Öğle Arası

 

13:30 - 15:00 İkinci Oturum:  Suriyeli Mültecilerin Türkiye'ye Gelişi Sonrası Çocuk Sömürüsünün Farklı Yüzleri

Moderatör Dr. Sema Genel Karaosmanoğlu (Hayata Destek)

  • İşgücü piyasalarında en altta olanlar: Suriyeli İşçiler – Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu (Kocaeli Üniversitesi)
  • İstanbul’da Yaşayan Suriyeli Çocuk İşçilerin durumuna dair veriler – Prof. Dr. Ayhan Kaya (İstanbul Bilgi Üniversitesi)
  • Hatay ve Urfa’da yaşayan Suriyeli Çocukların Eğitim ve Çalışma Durumları – Sezen Yalçın (Hayata Destek)
  • Kayıp Kuşaklar: Adana'daki Sığınmacı Çocukların Durumu – Prof. Dr. Adnan Gümüş (Çukurova Üniversitesi)

 

15:00 - 15:30 Kahve Arası

 

15:30 – 17:30 Üçüncü Oturum: Çocuk İşçiliğiyle Mücadelede Atılacak Adımlar

Moderatör Doç. Dr. Serra Müderrisoğlu (Boğaziçi Üniversitesi)

  • Çocuk İşçiliği ile Mücadelede Koordinasyon - Başbakanlık Göç ve İnsani Yardımlardan Sorumlu Başmüşavirliği – Ercan Mutlu
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Perspektifinden Suriyeliler Arasındaki Çocuk İşçiler ve Çözüm Önerileri – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı – Elif Bor, Zeynep Daldal
  • Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocukların Korunması – Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı –Emin Eraslan
  • Mülteci Çocukların Korunması Yöntemleri - Elif Selen Ay (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği)

 

Etiketler:

Arşiv

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left