Muhammed, pandemi döneminde ihtiyaç sahiplerine destek olabilmek için başlattığımız kısa dönemli istihdam projemizin Adana’daki katılımcılarından biri. Çocuk yaşından itibaren çalışmak zorunda kalan Muhammed'in doğuştan gelen ortopedik engeli var. Bununla birlikte dimdik ve güçlü. Üstelik artık hayallerine bir adım daha yakın.

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde #BeraberBirGelecek #HepimizeİyiGelecek diyor ve Muhammed’in hikayesine kulak veriyoruz.

Bu işe başlamadan önce burnuma kadar borcum vardı. 8 aylık kızıma bez alamadığım zamanlar oldu. İşe başlayıp da ilk maaşım geldiğinde biraz rahatladım. Hepimizin sıkıntısı para; para kazanınca başka derdin olmaz.” Muhammed böyle özetliyor bu projenin hayatındaki etkisini. 25 yaşındaki Halepli Muhammed, PEP- Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı kapsamında, Alman Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen ve Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ), Hayata Destek Derneği (HDD) ve Adana Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile yürütülen Kısa Dönemli İstihdam Projesi’nin Adana’da iş sahibi olan katılımcılarından biri.

Çocuk yaşından itibaren çalışmak zorunda kalan Muhammed, Halep’teki ustasından öğrendiği araba lastiği tamirciliği işini 2011 yılında geldiği Türkiye’de de devam ettirmek istedi; fakat bu her zaman mümkün olmadı. İstanbul, İzmir, Trabzon gibi Türkiye’nin dört bir yanına iş umuduyla giden Muhammed, buralarda bazen lastik tamirciliği, bazen akıcı Türkçesi sayesinde tercümanlık, bazen otelde komi olarak çalıştı; fakat sonuçta ailesinin yaşadığı Adana’ya dönmek zorunda kaldı. Bu sefer yanında eşi ve çocuğu da var.

Doğuştan engelli olan Muhammed, pek çok şehirde ama özellikle Adana’da engeline yönelik yaklaşım yüzünden iş bulmada büyük sıkıntı yaşadığını belirtiyor: “Millet üstten bakıyor bana, biriyle çalışmak çok zor geliyor bazen. Özellikle ustalar, patronlar, engelliliğimle ilgili öyle sorular soruyorlar ki çok sinirleniyorum. İşte ‘sen nasıl bu halinle çalışırsın?’ diyorlar. İşimi iyi yapıyorum, hiçbir zorluk çekmiyorum, çünkü alıştım ben. Allah bir şey alırsa karşısında bir şeyler de verir, gücüm var. Ama özellikle Adana’da engelliliğim nedeniyle iş bulamadım.” Bu nedenle Muhammed bir müddet yine tercümanlık yaparak, bahçelerde ya da yük taşımada günlük yevmiyeyle çalışarak hayatını idame ettirmeye çabalasa da borçlarının birikmesi, bir de üzerine gelen pandemi nedeniyle uzun süre işsiz kaldığı zor bir dönem yaşadı. Fakat sonra karşısına Hayata Destek ve kısa dönemli istihdam projesi çıktı. “Bu projenin bana maddi katkısı çok önemliydi” diye anlatıyor Muhammed, “projeye ilk başladığımızda işçinin haklarını, iş güvenliğini anlattılar bize. Ama ben zaten bunları biliyordum çünkü çok fazla çalıştım ve çalıştığım yerlerde bize haksızlık yapmaya çalıştılar. O yüzden kanunu öğrendim, haklarımı biliyordum.

Muhammed şimdi Adana Büyükşehir Belediyesi’yle ortaklaşa yürüttüğümüz proje kapsamında Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı’na bağlı sulama ekibinde çalışıyor. Görevi parklardaki çimenleri, ağaçları, çiçekleri sulamak. Sabah 7.30’dan akşam 16.00’ya kadar çalışıyor. İş dönüşünde, çok düşkün olduğu ve ‘hayattaki en büyük tutkum’ diye andığı 8 aylık kızı Hanin’le zaman geçirmeyi çok seviyor. Türkiye’de kurduğu sosyal ilişkilerin bazılarının uzun ömürlü olduğunu, bazılarının da yitip gittiği söylüyor. ‘Türkiye’de arkadaşların var mı?’ sorusuna ise ‘Hayata Destek ekibi’ cevabını veriyor.

Peki gelecekte ne yapmak istiyor? “Bu proje bittikten sonra kendime üç tekerlekli bir motor almak ve nakliye işi yapmak istiyorum. Her şeyi kızım için başarmak istiyorum. Kızım en güzel okulda okusun, en güzel yemeği yesin, arabası olsun, düzgün ve güzel arkadaşları olsun… Hayalim bu.” Bir de Hayata Destek’ten bir ricası var: Bundan sonraki kısa dönemli istihdam projelerinde, kişilerin mesleki uzmanlıklarını da kullanabilecekleri, kendilerini daha da geliştirebilecekleri istihdam imkânlarının yaratılması.

Biz Hayata Destek olarak, kırılgan grupların, özellikle de pandemi döneminde zorluk yaşadıkları geçim kaynaklarına erişim sorununa bir nefeslik de olsa çözüm sunabilmek için, paydaşlarımızla hayata geçirdiğimiz bunun gibi projelere devam etmeye, bunu yaparken de Muhammed gibi katılımcılarımızın sadece bugününe değil, geleceğine de destek olmaya devam edeceğiz.

Gözde Kazaz
Hayata Destek İletişim Sorumlusu

Editör: Çiğdem Usta Güner
Hayata Destek Kurumsal İletişim Uzmanı

Arşiv

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left