9 milyondan fazla kişinin etkilendiği, 53 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği 6 Şubat depremlerinin üzerinden 2 yıl geçti. İnşaat, altyapı ve ekonomik kalkınma gibi birçok alanda çalışmalar sürüyor olsa da depremden etkilenen illerde yaşamın normale döndüğünü söylemek hâlâ zor.

Hayata Destek olarak, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş’ta insani yardım çalışmalarımızla hayatı desteklemeyi sürdürüyoruz. Stratejik partnerimiz Diakonie Katastrophenhilfe’nin uygulayıcı ortağı olarak ve Avrupa Birliği finansmanıyla Mayıs 2024’te başlattığımız, “Depremden Etkilenenler için Hayatı Yeniden İnşa Etmek” isimli projemiz kapsamında, Aralık sonu itibarıyla toplam 9.346 kişiye afet sonrası iyileşme sürecinde destek sunduk.

Koruma Desteği: 5.227 Kişiye Ulaştık

Depremin neden olduğu sorunlar, toplumun geniş kesimlerinde ve özellikle kırılgan kesimlerde, temel hak ve hizmetlere erişimin güçleşmesine, koruma ihtiyaçlarının artmasına yol açtı. Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş’ta riskli koşullardaki 365 kişi vaka yönetimiyle desteklendi.  Danışanlarımız arasında derin yoksulluk, yetersiz beslenme, sağlık sorunları ve psikososyal stres en sık gördüğümüz sorunlardı. Ayrıca çocuklarda ihmal, ayrımcılık ile psikolojik, duygusal, fiziksel istismar ve sömürü de en çok karşılaşılan risk koşullarıydı.

Toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle (TCDŞ) mücadeleye özel bir önem verdik ve bu alanda 677 kadına destek sağladık. Ayrıca 29 kadına özel ihtiyaç fonu sunduk. Sahada en sık karşılaşılan toplumsal cinsiyete dayalı şiddet biçimleri; psikolojik veya duygusal istismar, ihmal, şiddet içeren fiziksel istismar, ayrımcılık ve cinsel istismar oldu.

Hatay’da koruma programımız kapsamında destek olduğumuz 23 yaşındaki Mihrace*, eşi tarafından psikolojik şiddete maruz bırakılmıştı; çocuğu dünyaya geldiğinde eşi, kız çocuğunu kabul etmediğini belirtmiş ve onları terk etmişti. Mihrace, şunları söylüyor:

"Kocam bizi görmezden geliyordu, kızını yok sayıyordu. Kızımın nüfusa kaydını dahi yaptıramadım. Hayata Destek ekibi sayesinde bebeğimin kimliğini çıkarabildik ve sağlık kontrollerini, aşılarını yaptırabildim."

Bilgilendirme ve Farkındalık: 4.550 Kişiye Ulaştık

Projenin ilk 6 ayında düzenlediğimiz 142 bilgilendirme oturumunda, Kadın Destek Uygulaması (KADES) kullanımı, çocuk yaşta zorla evliliklerin önlenmesi, geçici koruma statüsü hakları gibi konular ele alındı. Ayrıca geçici barınma alanlarında çevre bilinci ve sıfır atık farkındalığını artırmak amacıyla özel bir eğitim içeriği hazırladık.

Çok Amaçlı Nakit Desteği: 4.119 Kişiye Ulaştık

Sosyal sorunların yanı sıra deprem bölgesinde can alıcı önemdeki bir diğer konu ise ekonomik zorluklar. Afetten etkilenen ailelerin ekonomik yükünü hafifletmek, toparlanmalarına imkan verebilmek için tek seferlik nakit desteği sağladık. Bu destekten faydalananlardan biri de Adıyaman’da yaşlı ve yatağa bağımlı anne-babasına tek başına bakan Ahmet*. Bu bakım yükü nedeniyle düzenli bir işe gidemeyen Ahmet, nakit desteği sayesinde hijyen malzemeleri alabildiğini, birikmiş elektrik ve su borçlarını karşılayabildiğini belirtti.

Psikoeğitim: 2.330 Kişiye Ulaştık

Depremin neden olduğu psikolojik sorunlarla başa çıka mekanizmalarını aktardığımız; ruh sağlığı farkındalığı, öfke yönetimi ve şiddetle mücadele gibi konuları ele aldığımız seanslarımızla da 2.330 kişiye destek olduk.

Hayata Destek olarak, afetten etkilenen en kırılgan grupların korunması ve dayanıklılıklarını artırmak için ‘kimseyi geride bırakmama’ ilkesiyle çalışmaya devam edeceğiz.

*Danışanların isimleri özlük haklarını korumak amacıyla değiştirilmiştir.

Etiketler:

Arşiv

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left