Hayata Destek, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü özelinde bir açıklama yaptı
Çocuk işçiliği sorunuyla mücadele için risk altındaki çocuklara yönelik çalışmalar yürüten insani yardım kuruluşu Hayata Destek’in Direktörü Sema Genel Karaosmanoğlu, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla bazı açıklamalar yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2018’i “Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı” ilan etmesini önemsediklerini belirten Karaosmanoğlu; “İşyerleri ve tarlaların denetlenmesini ön plana çıkaran, ilgili devlet kurumlarındaki müfettişlikleri kuvvetlendiren, okuldaki devamsızlıkların takip edilmesini önceliklendiren, bu alandaki kanun ihlallerini kapsayan yaptırımları artıran Eylem Planı’nı, doğru yönde atılmış bir adım olarak görüyoruz.” dedi.
Olumsuzluklarla mücadelede, kamu-sivil toplum işbirliğine büyük önem atfettiklerini belirten Karaosmanoğlu; “Hayata Destek olarak, sorunların çözümü için kurumların tek başına mücadelesinin yeterli olmayacağının farkındayız. 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nün açtığı kanalla bir kez daha sesimizi yükseltiyor; tüm bireyleri bilinçli tüketiciler olmaya davet ediyoruz.” diye ekledi.
12 Haziran’ın, Birleşmiş Milletler tarafından 2002 yılında Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ilan edildiğini belirten Karaosmanoğlu, şunları ekledi: “12 Haziran, milyonlarca çocuğu oyunlarından, okullarından, akranlarından ayrı düşüren ve erken yaşta çalışmaya mecbur bırakan şartların tanımlanması, kamuoyunda duyarlılığın artırılması ve ortadan kaldırılması adına önemli bir tarih. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre dünyada 200 milyona yakın çocuk işçi var. Ülkemizde sayılarının 1 milyonu geçtiği tahmin edilen çocuk işçilerin %57’si tarımda, %27’si hizmet sektöründe, %16’sı sanayide çalışıyor. Geçim dertlerinden ötürü, ailelerine ekonomik destek vermek zorunda kalan çocukların sayısındaki artış, okula devam ederken çalışmak zorunda kalan çocukların oranına 2006-2012 döneminde %64’lük bir yükseliş olarak yansıyor. Bu durum, kız çocuklarının eğitimden kopma oranlarına bakıldığında çok daha belirgin.”
Hayata Destek olarak “Çocuk Koruma Programı” altında yürütülen, gezici mevsimlik tarımda çocuk işçiliği odaklı “Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil” kampanyasından söz eden Karaosmanoğlu, “Gerçekçi bir çözüm için çocuk işçiliğine karşı, her bireyi kapsayacak şekilde toplumsal zeminde bir bilinç oluşmasına ihtiyaç duyulduğunu gözlemliyoruz. Çocuk işçiliğinin bütün türlerinin sonlandırılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.
Hayata Destek Çocuk Koruma Programı kapsamında, Türkiye’de çocuk işçiliği sorunuyla mücadelede risk altındaki çocuklara yönelik projelerin yanı sıra çalışan ya da çalışma potansiyeli olan çocuklar için toplum merkezleri aracılığıyla psiko-sosyal destek ve okula yönlendirme faaliyetleri yürütüyor. Ayrıca çocuk işçilerin ailelerine ve işverenlere yönelik farkındalık artırma oturumları düzenleyen Hayata Destek, 2012 yılından bu yana, aktif saha çalışmalarının yanı sıra “Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil” sloganıyla çocuk işçiliğine karşı kamuoyu oluşturmayı hedefleyerek geniş bir farkındalık kampanyası da yürütüyor.
(Bilgi için: www.buiscocukoyuncagidegil.com)
Yazıyı okuduğunuz ve buraya kadar geldiğiniz için teşekkürler. Şimdi hazır buradayken hayata destek olabilirsiniz.