8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde eşitliğe destek çağrımızı yineliyoruz.

2030 yılına kadar dünyada aşırı yoksulluk sınırında yaşayan kadın sayısının 342 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Kadınlar, erkeklere oranla 3 kat daha fazla ücretsiz bakım emeği veriyor. Kadınların güçlenebilmesi için istihdama eşit koşullarda erişim hayati önemde.

Öte yandan, kadın olmak, özellikle Türkiye’de tedirgin olmak demek. TÜİK’in 2023 yılı araştırmasına göre, Türkiye’deki kadınların %43,6'sı gece yalnız yürürken, yüzde %16.7'si ise evinde yalnızken bile tedirgin olduğunu söylüyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre geçen yıl 315 kadın öldürüldü, 248 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Cinayetlerin yüzde 65’i evde yaşandı.

Kadınların ekonomik kaynaklara eşit erişim, güvenli bir şekilde hayatın her alanında var olma mücadelesi devam ediyor. Biz de Hayata Destek olarak kadınların güçlenme yolculuklarında onlara eşlik ediyoruz:

  • Hatay’da depremden etkilenen 13 kadın kooperatifinin tekrar ayağa kalkmasına destek olduk.
  • Adıyaman Umut Kent Hakan Kozan Yerleşkesi'nde yürütücülüğünü yaptığımız Umuthane’de kadınlar dikiş atölyesinde hem öğreniyor hem de üretiyor.
  • Çalıştığımız 13 ilde kadınlar için farkındalık oturumları düzenliyoruz. Çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi, kadın hakları, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele yolları gibi konu başlıklarında bilgilendiriyoruz.
  • Bireysel psikolojik destek hizmetiyle kadınların iyilik haline katkı sağlıyor; grup olarak düzenlenen psiko-eğitimlerde kadınların deneyim paylaşımına alan açıyoruz.
  • Deprem bölgesi başta olmak üzere çalışma sahalarımızda, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet vakalarını takip ediyor, kadınların destek mekanizmalarına erişmelerine aracılık ediyoruz.
  • Kadınların adalete erişiminin güçlenmesi için eğitici eğitimleri veriyoruz.
  • STK, belediye, kamu kurumu gibi paydaşlara toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili konu başlıklarında kapasite geliştirme eğitimleri düzenliyoruz.
  • Kız Çocukları için Güçlenme Programı’yla, özellikle ergenlik dönemindeki kız çocuklarına doğru bilgiye erişebilecekleri ve kendilerini ifade edebilecekleri oturumlar düzenliyoruz.
  • Toplumsal cinsiyet eşitliğini güçlendirmek için kız çocuklarının yanı sıra oğlan çocukları ve erkeklerle de farkındalık çalışmaları yürütüyoruz.

Bu özel günde, Türkiye’nin farklı illerinde destek olduğumuz kadınlara tek bir soru sorduk: ‘Kendinle ilgili hoşuna giden özellikler neler?’ Güçlü, sabırlı, heyecanlı, emekçi, şefkatli, sosyal, inatçı, gururlu, neşeli, zeki, güzel, özgüvenli, hamarat, girişken, duyduğumuz sıfatlardan sadece bazıları. Kadınlar bunların hepsi ve çok daha fazlası.

Kadınların kendilerini özgürce ifade edebilecekleri, tedirgin olmadan kendi ayakları üzerinde durarak, dolu dolu yaşayabilecekleri bir dünya için, #HayattaEşitliğeDestek oluyoruz.

Etiketler:

Arşiv

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left