Hayata Destek Derneği, 12 Haziran’da çocuklara yönelik renkli aktiviteler ve toplumsal farkındalık çalışmalarıyla çocuk işçiliği ile mücadeleye dikkat çekti.
Hayata Destek Derneği, çocukların kendi sözlerini ifade ettiği ve doyasıya eğlendiği çocuk panayırı, stop-motion atölyesi; kamuoyuna farkındalık çağrısı yapılan billboard çalışmaları, konferans ve panellerle 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nde kapsamlı etkinlikler düzenledi.
Şanlıurfa’da 11 Haziran günü müze bahçesinde kurulan panayır alanında çocuklar gün boyu beceri geliştirme atölyelerinde eğlenerek öğrendi, sahnede dans ve müzik performanslarını sergiledi, sirkhane ekibinin renkli gösterilerini izledi. Ayrıca kendi haklarını sıraladıkları manifestolarını sundu. 12 Haziran’da ise nüfusunun büyük kısmı mevsimlik tarım işçisi olan Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde Hayata Destek’in çağrısıyla kapsamlı bir konferans düzenlendi. Viranşehir Kaymakamı Ömer Dereci’nin de katılım gösterdiği konferansta çocuk işçiliğinin mevsimlik tarım sahası başta olmak üzere Türkiye’deki güncel durumu ve çocuk sağlığına etkileri uzman görüşleriyle yer aldı. Çok sayıda paydaşın bir araya geldiği etkinlikte sorunun çözümüne dair de verimli tartışmalar yürütüldü.
Mersin sokaklarındaysa çocuk işçiliği sorununa dikkat çekmek için hazırlanan billboard ve raket çalışmaları yer aldı. Türkiye’de sayılarının 2 milyonu bulduğu tahmin edilen çocuk işçilerin, ağır koşullarda çalıştırıldığı mevsimlik tarım sektörüne vurgu yapılarak “Bu iş çocuk oyuncağı değil!” mesajı verildi. Billboard afişleri bir hafta boyunca sergilenmeye devam edecek.
İstanbul’da ise Hayata Destek ekipleri Küçükçekmece’deki ilk ve ortaokullarda, Doğa Kılcıoğlu moderatörlüğünde stop-motion atölyeleri düzenledi. Atölyelerde çocuklar oyun hamurlarıyla ürettikleri nesneler aracılığıyla çocuk haklarına vurgu yapan kısa videolar hazırladı. Çocuklar atölye çalışması yaparken veliler de çocuk işçiliğinin zararları konulu bilgilendirme oturumuna katıldı.
Adana sahasında mevsimlik tarımda çalışan çocukların katılımıyla ‘Neşeli Ayaklar’ film gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından düzenlenen sohbette çocuklar hayatlarındaki olumsuz koşulları aktardı ve taleplerini içeren bir bildiri hazırladı.
Mardin ekibi, çocuk işçiliği ile mücadele gününde çocuk işçilerin en çok gözlendiği trafik ışıklarında, sürücülere çocuk işçiliği hakkında bilgilendirme içerikli broşürleri dağıttı. Diyarbakır ekibi ise Hayata Destek Evi’ne gelen çocuklarla, çocuk işçiliğine karşı çalışan kurumların ortak etkinliğine katıldı.
Hatay Hayata Destek Temsilciliği de 12 Haziran’ın hemen ertesinde, çocuk işçiliği ile mücadele odaklı bir paneli Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Antakya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde düzenledi. Hatay Vali Yardımcısı Erol Özkan ve il müdürlerinin katılımıyla düzenlenen panelde konunun ilgili paydaşları deneyim ve birikimlerini aktarırken sorunla mücadele önerileri de masaya yatırıldı.
Hayata Destek ekiplerinin Türkiye’nin dört bir yanında ‘Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil!’ sloganıyla düzenlediği etkinliklerde, çocuk işçiliğinin fiziksel ve psikolojik zararlarının altı çizilirken çocukların kendi seslerini duyurmalarına da aracılık edildi.
Etkinliklere ait fotoğraflara bu bağlantıya tıklayarak erişebilirsiniz:
Yazıyı okuduğunuz ve buraya kadar geldiğiniz için teşekkürler. Şimdi hazır buradayken hayata destek olabilirsiniz.