#8MartDünyaKadınlarGünü

Pandemi koşullarında iki yılı, yüz yüze gelemesek de yan yana birbirimizden güç alarak geride bıraktık. Dayanışma pratiklerimiz dönüştü; birbirimizden öğrenerek geliştik. Binlerce kadının ve kız çocuğunun hayatına temas ettik. Dayanışma bize iyi geliyor; yan yana eşitlik için mücadelemize devam ediyoruz.

Her yıl olduğu gibi bu 8 Mart’ta da hem kadınların benzersiz deneyimlerinin parçası olmak, hem de emeğimizin görünürlüğü için #KadınDayanışmasıYaşatır diyoruz.

Ne yazık ki bu yıl da kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddetle mücadele etmek zorunda kaldık. Toplumsal cinsiyet kaynaklı ayrımcılık ve şiddetin azaltılması, kadın ve kız çocuklarının haklarına erişebilmeleri, adil bir yaşam sürebilmeleri, potansiyellerini açığa çıkarabilecekleri imkânlara kavuşabilmeleri için Hayata Destek’in 10 sahasında çeşitli eğitimler, atölyeler, farkındalık oturumları düzenledik. Ana dilde haklara ve hizmetlere erişebilmeleri için binlerce bilgilendirme mesajını paylaştık.

Geçen seneden bugüne 350’den fazla kız çocuğuna ulaştık; eğitime erişim konusunda farkındalıklarının artması, ev içinde ve kamusal alanda güçlenebilmeleri, kendi beden algılarını geliştirmeleri, haklarını öğrenmeleri ve kız kardeşlik deneyimlerinin zenginleşmesi için onlarca atölye çalışması yürüttük. Kadından kadına öğrenme ve dayanışma bağıyla yürüttüğümüz atölyelerimizde, faklı uzmanlıklardan ve deneyimlerden 40’tan fazla kadının emeği var.

Toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin kadınların ve kız çocuklarının hayatındaki etkisini azaltmak için,  yüzlerce hayatta kalana hizmetlere erişim desteği sunduk. Sosyal çalışmacı, psikolog, avukat, tercüman, saha çalışanından oluşan 100 kişiyi aşkın vaka ekibimizle, şiddetsiz bir dünya kurma hedefi için çalışmaya devam ediyoruz.

Kadınlar olarak, haklarımıza adil ve eşit bir şekilde erişmenin önemini biliyoruz. Bu sene başladığımız #KadınımHaklarımVar atölyelerinin, dil ve okur-yazar olmama gibi bariyerlere takılmadan tüm ihtiyaç duyan kadınlara ulaşması için yeni iş birlikleri kurduk; kamudan, sivil toplumdan, belediyelerden kadınlarla yollarımız keşişti. Yolumuza bu iş birliklerinin kattığı zenginlikle devam edeceğiz.

Erkeklerin ve oğlan çocuklarının şiddetsiz erkeklik deneyimlerinin, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadeleye katkısını biliyoruz. 2021’de ‘Kadına Yönelik Şiddeti Önlemede Erkek Katılımı’ modülünü 40’tan fazla erkekle uyguladık. Erkekliklere dair farklı yaklaşımlara ve şiddetle mücadele için dayanışmanın gücüne birlikte tanık olduk. Ayrıca tıpkı kız çocukları gibi, oğlan çocuklarının da cinsiyete özgü ihtiyaçlarının olduğunu biliyoruz ve bu desteği dayanışmanın gücüyle sağlayabileceğimize inanıyoruz. Bu sene, 20’den fazla çalışanımızın desteği ile ‘Oğlan Çocuklarını Destekleme’ programını çocukların, ailelerin ve öğretmenlerin sesini, fikrini duyarak hayata geçiriyoruz.  

Hayata Destek olarak çalışanlarımızın iyilik halini önemsiyor; dayanışmanın ve birbirinden öğrenmenin değerini biliyoruz. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu olarak, tüm saha ve departmanlardan çalışanlarımızın el birliğiyle, kurum içinde toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı iletişimi geliştirmek, toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin pratiğimizi artırmak ve kurumsal kapasitemizi geliştirmek için periyodik yayınlar hazırlıyoruz; tüm çalışanlarımızın #EşitlikiçinHayataDestek çağrısını dile getiriyoruz.  

Savaşın, eşitsizliğin, belirsizliğin olduğu bir dünyada başta kadınlar olmak üzere herkes için inadına barışı, eşitliği ve dayanışmanın gücünü savunuyor; #HayattaEşitliğe destek oluyoruz.

8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun.

Arşiv

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left