6 Şubat depremleri, afet bölgesindeki 11 ilde yaşayan, eğitim çağındaki 4 milyon çocuğu etkiledi. Hayata Destek olarak, 22 bin çocuğa piskososyal destek hizmeti sunduk; yaklaşık bin çocuk ise eğitime destek programımızdan yararlandı. Yine de daha yapılacak çok şey var.
Afet ve mevcut sosyo-ekonomik yoksunluk, deprem bölgesinde çocukları pek çok riske açık hale getiriyor. Bu riskler arasında çocuk yaşta evlilikler ve çocuk işçiliğinin artışı başta geliyor. Sokakta çalışma, deprem bölgesinde hasarlı binalardan metal ve plastik toplayıcılığı, mevsimlik tarımda çalıştırılma gibi çocuk işçiliğinin en tehlikeli biçimleri artış gösteriyor. Hem mevcut koşullar, hem de deprem bölgesinde yeni başlayacak örgün eğitim sürecindeki belirsizlikler, çocukların okula gitme olasılıklarını azaltıyor.
Depremden ağır hasar gören Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’ın yanı sıra, yine afet bölgesi olan ve deprem kaynaklı göçün de adreslerinden olan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin ve Adana illerinde, çocuklara yönelik eğitime destek programına devam ediyoruz. Ekibimizdeki uzmanlar ve eğitim fakültelerinde okuyan gönüllü öğrencilerin katılımlarıyla çocuklara yönelik mentorluk faaliyetleri düzenliyoruz. Okulla bağlarının devam edebilmesi için çocuklara, ihtiyacı olan derslerde katkı sağlayan ekibimiz, Davranış Kuralları, Çocuk Güvenliği, Cinsel İstismar ve Sömürünün Önlenmesi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği gibi konularda eğitimlerini tamamladıktan sonra göreve başlıyor.
Çocukların okul rutinine dönerken zorlanmaması ve öğrenme kayıplarını en aza indirmek için düzenlediğimiz derslerin yanı sıra 7-17 yaş aralığı için de psikososyal destek etkinliklerine devam ediyoruz. Bu etkinliklerde sınavlara hazırlanan çocuklarla okula dair motivasyonu arttırıcı etkinlikler, stres ve kaygıyla başa çıkma konusunda oturumlar da düzenliyoruz. Defter, kalem, kalemlik, çanta gibi temel okul malzemelerini ihtiyaç ve kapasite ölçücünde temin ediyoruz.
Toplum merkezlerimizde, riskli olmadığı tespit edilmiş okullarda, depremin etkisinin daha fazla olduğu Hatay gibi illerde ise kırsal bölgelerdeki gayri resmi çadır alanlarında ve resmi geçici barınma alanlarında çocuklarla bir araya geliyoruz.
Yeni bir eğitim-öğretim yılında da, tüm çocukları eğitime hakkına kavuşabilmesi için çalışmaya devam edeceğiz.
Yazıyı okuduğunuz ve buraya kadar geldiğiniz için teşekkürler. Şimdi hazır buradayken hayata destek olabilirsiniz.