viransehir

Şanlıurfa’daki Viranşehir Hayata Destek Evi, göç yoluna çıkan mevsimlik tarım işçisi ailelere mobil destek sağlamak üzere ara döneme girdi. Hayata Destek ekipleri, yaz ayları boyunca çalışmalarını Adana ve Zonguldak’ta, mevsimlik tarım bölgelerinde sürdürecek.

Güneydoğu Anadolu’dan yola çıkan tarım işçilerinin çoğunun dokuz ay kadar sürecek göç hikâyesi, her yıl nisan ayında başlıyor.  Çeltik tarlaları nisanda hazırlanıyor, ayçiçeği ekiliyor, buğday ve arpa ilaçlanıyor, yeni çiçeklenen meyve fidanlarının bakımı da yine bu ayda yapılıyor. Çoğu aile 9 ayını göç yolunda geçiriyor, bu da çocukların eğitimden kopmasına sebep oluyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2012 yılı araştırmalarına göre yaklaşık 1 milyon çalışan çocuğun 400 bini mevsimlik tarım işçisi olarak çalışıyor. Yani, çalışan çocukların %40’ı çocukluklarını göç yollarında geçiriyor.

Mevsimlik tarımda çocuk işçiliği ile mücadele için 2012 senesinden bu yana faaliyet yürüten Hayata Destek Derneği, nüfusunun önemli bir bölümü mevsimlik tarım işçisi olan Şanlıurfa’nın Viranşehir bölgesinde, Hayata Destek Evi aracılığıyla çalışmalarını sürdürüyor. Kadın ve çocukları odağına alarak psiko-sosyal destek ve farkındalık artırma faaliyetlerinin yürütüldüğü toplum merkezi, ailelerin göç yoluna çıkmaya başladığı Nisan ayında ara döneme giriyor. Hayata Destek ekipleri, ailelerin hasat dönemi sonu, geri dönüş tarihi olan sonbahar aylarına kadar mevsimlik tarım işçiliği sahalarında mobil olarak faaliyetlerine devam ediyor.

Ailelerin göç yoluna çıkmaya hazırlandığı şu günlerde, Hayata Destek Evi de kapanış etkinliğini yaptı. Viranşehir’de 21 Nisan günü, 75 çocuğun katılımıyla düzenlenen etkinliğin programını çocuklar kendileri belirledi. Çocukların koreografi gösterileri ile başlayan etkinlik, erbane grubu Ax û Av’ın müzik performansıyla devam etti. Çocuklar birlikte dans etti, şarkılar söyledi, oyunlar oynadı. Etkinlik, çocuklar için özel olarak hazırlanan yaş pastanın kesilmesi ve servis edilmesiyle son buldu.

Hayata Destek Derneği, yaz ayları boyunca mobil ekipleriyle Adana ve Zonguldak’taki mevsimlik tarım işçisi ailelere ulaşacak, psiko-sosyal destek faaliyetlerinin yanı sıra çocuk işçiliğinin çocuk gelişimine olumsuz etkileri üzerine farkındalık artırma oturumları düzenleyecek, ihtiyaç sahibi ailelere okul kaydı, doğum kaydı gibi işlemler için destek sağlayacak. Viranşehir Hayata Destek Evi ise faaliyetlerine hasat dönemi sonunda, ekim ayında tekrar başlayacak.

 

Hayata Destek Derneği hakkında: 

Hayata Destek Derneği (STL), doğal ve insan eliyle meydana gelen afetlerden etkilenmiş toplulukların temel hak ve ihtiyaçlarına erişimlerini sağlamak amacı ile kurulmuş bir insani yardım kuruluşudur. Uluslararası insani yardımın temel ilkelerini benimseyen Hayata Destek, faaliyetlerini insanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hesap verebilirlik prensipleri çerçevesinde sürdürmektedir. STL faaliyetlerini İstanbul merkez ofisi koordinasyonunda, Hatay, Diyarbakır ve Şanlıurfa il temsilcilikleri ve çeşitli noktalardaki bireysel koruma odaklı danışma merkezleri vasıtasıyla sürdürmektedir. Suriye Krizi’nin başlangıcından bu yana mültecilere koruma ve destek amaçlı  sınır iller ve İstanbul’da geniş kapsamlı insani yardım operasyonları yürütülmektedir. Ayrıca çocuk koruma programı kapsamında çocuk işçiliği ile mücadelede sorumluluk aldığı projelerle etkin rol oynamaktadır. “Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil!” sloganıyla yürüttüğü kampanya ile kamuoyu bilincini artırmayı hedefleyen STL, saha ekipleriyle özellikle mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan ailelere doğrudan destek ve bilgilendirme hizmetleri sunmaktadır.

 

Bilgi İçin:

Leyla Ezberci / Viranşehir Hayata Destek Evi Yöneticisi/ Tel: +90 549 769 70 51 / E-mail: [email protected]

Çiğdem Usta / Hayata Destek Kurumsal İletişim Uzmanı/ Tel: +90 549 769 70 55 / E-mail: [email protected]

Etiketler:

Arşiv

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left