Şanlıurfa sahamızdan Psikolog Semra Demir, 3 senedir devam ettirdiğimiz Pozitif Ebeveynlik Programı’nın etkilerini ebeveynlerin deneyimleriyle aktarıyor.
Şanlıurfa’da 3 yıldır UNICEF projesi kapsamında devam ettirdiğimiz Pozitif Ebeveynlik Programı’nda amacımız, güvenli ve destekleyici uygulamaları ebeveynlerle/bakımverenlerle yakın bir şekilde çalışarak çocukların desteklenmesini sağlamak. Çocukların iyilik halini sağlamak için yaptığımız tüm çalışmaların, ebeveyn katılımı olmadan tek başına yeterli olmayacağını tespit ederek çıktığımız yolda aldığımız geri dönüşler ve gözlemlerimiz, programın önemini bize bir kere daha gösteriyor.
Hayata Destek psikologları tarafından ebeveynlere yönelik grup oturumlarından oluşan programımızda hedeflerimiz arasında şunlar bulunuyor: çocukların davranışlarını anlama, çocuk-ebeveyn arasında sağlıklı ve empatiye dayalı iletişimi geliştirme, çocukların sorumluluk alma becerilerine katkı sağlayacak şekilde sınırların belirlenmesi, ebeveynler için stresle başa çıkma. Yanı sıra çocukların akademik ve sosyal gelişim süreçlerine katkı sağlayan ve aile bağlarını güçlendirecek bazı teknikleri de ebeveynlere aktarıyoruz.
Peki bu saydığım hedefler ebeveynlerde nasıl bir karşılık buluyor? Örneğin bir katılımcımız Sümeyye* çocuklarla iletişiminin nasıl değiştiğini şöyle anlatıyor:
“Bazen sesimi çocuklarıma duyuramıyorum, anlatmak istediğim şeyi anlatamıyorum. Sonunda öfkeli bir şekilde bağırarak konuyu kapatıyorum. Bu oturumda konulara dair verilen somut örneklerle, başka yollar bulma gerektiğini, bağırmanın çözüm olmadığını anladım.”
Sınırlar konusu ise Hacer’in hayatında şöyle bir etki yaratmış: “Evde herkes istediği vakitte televizyon izliyor, istediği vakitte uyuyor ve bu beni çok yoruyor. Ne kadar uğraşsam da olmuyor. İki veya üç gün sınır koymak için çabalıyorum fakat istikrarlı olamıyorum. Fakat bu oturumlarla birlikte çok basit gördüğümüz yöntemlerin işe yaradığını fark ettim.”
Katılımcılarımızın olumlu geribildirimi bir psikolog olarak beni de oldukça motive ediyor, heyecanla her oturum için yeni bir yöntem yaratma arayışında olmamı sağlıyor. Böylece geçtiğimiz günlerde 23 Nisan kutlamalarına denk getirdiğimiz ebeveynlere yönelik bir etkinlik düzenledik. Amacımız, ebeveynlerin kendi çocukluklarıyla tekrar tanışmalarını sağlamaktı. Kaptan kim, yumurta yarışı gibi çocuklarının oynadıkları oyunların yanı sıra, kendi çocukluklarının popüler oyunlarından ebeleme de unutulmadı.
Oyunlardan sonra ebeveynlerin yorumları şöyleydi:
“Çok uzun süredir oyun oynamıyorum, başta içine giremedim oyunun, sonra kendimi bir anda oyun oynarken buldum ve çok eğlendim.”
“Bu oyunlarla kendi çocukluk dönemime gittim ve uzun zamandır bu kadar eğlenmediğimi fark ettim.”
“Ben bir yetişkin olarak bu oturumda oynadığım oyunlardan bu kadar keyif aldıysam çocukların bu oyunları oynarken ne kadar keyif aldıklarını tahmin edemiyorum.”
Oyun sadece çocuklar için değil ebeveynler için de bir eğlenme ve öğrenme aracı. Ebeveynlik, bir ömür boyu süren bir yolculuk ve her aşamasında öğrenmeye ve büyümeye açık olmayı gerektiriyor. Hayata Destek Derneği olarak UNICEF projesi kapsamında yaptığımız bu çalışmalar, ebeveynlerin bu yolculukta daha bilinçli ve destekleyici olmalarını sağlayarak, ailelerin daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmelerine katkıda bulunuyor.
* Danışanların isimleri değiştirilmiştir.
Semra Demir
Psikolog/Şanlıurfa
Editör: Gözde Kazaz
İletişim Uzmanı / İstanbul
Yazıyı okuduğunuz ve buraya kadar geldiğiniz için teşekkürler. Şimdi hazır buradayken hayata destek olabilirsiniz.