Dünyada 1.3 milyar kişinin, yani her 6 kişiden birinin engeli var. Türkiye’de ise 5 milyona yakın kişide, yani nüfusun yaklaşık %7’sinde en az bir engel türü bulunuyor. 6 Şubat depremleri sonrasında depremden kurtulmuş ve ampute edilmiş kişi sayısıyla ilgili resmi veri olmasa da gerçek sayının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.
Hayata Destek olarak, ‘kimseyi geride bırakmama’ ilkesiyle, en kırılgan kesimleri önceleyerek insani çalışmalarımızı yürütüyoruz. Birleşmiş Milletler’in 2030 yılına kadar gerçekleştirmeyi planladığı Sürdürülebilir Kalkınma İçin Küresel Amaçlar’da da vurguladığı üzere engellilik kapsayıcılığını oldukça önemsiyoruz. Herkesin eşit fırsatlara erişmesi ve engeli olan kişilerin yaşamın tüm alanlarına tam ve etkin katılımını artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda, sahalarımızda hem özel ihtiyaç sahibi ve engeli bulunan çocuklarla bir araya geldik; hem de çocukların bakım verenlerine yönelik özel oturumlar düzenledik. Sahalarımızdaki bu etkinlikleri görünür kılarak Engelliler Haftası’nı kutluyoruz. Engeli olan kişilerin toplumsal dışlanma, ayrımcılık, her türlü ihmal, istismar ve sömürüden korunması ve yaşamlarını iyileştirmek için gerekli hizmetlerin sağlanmasının önemine inanıyor, bu doğrultuda çalışıyoruz.
SAHALARDA NELER YAPTIK?
Adana’da, Şehitlik İlkokulu’nda özel eğitim sınıfındaki çocuklara yönelik düzenlenen mentörlük çalışmasında, çocuklarla eşitlikçi oyunlar oynadık; geometrik şekiller ve renkleri anlatan şarkılar söyledik, ince motor becerilerine destek olmak için oyun hamurlarıyla çalıştık.
Adana’da engeli olan çocuklara hizmet veren Sened Derneği’yle işbirliğinde düzenlenen bir başka etkinlikte, psikoloğumuz engeli olan çocukların ebeveynleri için öz bakım oturumu düzenledi.
Adıyaman Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde engeli olan bireylere yönelik 7. Bahar Şenliği’nde katılımcılarla birlikte ebru yaptık.
Adıyaman, Bebek Geçici Konaklama Merkezi, Gölbaşı K42 konteyner alanı gibi geçici barınma alanlarında, özel gereksinimli çocuklu bakım verenlerin yaşayabileceği psikolojik süreçlerle ilgili bir oturum düzenledik.
Hatay ekibimiz, Rehabilitasyon Merkezi’nde engeli olan bireylerin hak ve hizmetlere erişimi aktardıkları bir oturum düzenledi, ardından özel ihtiyaç sahibi yetişkinlerle el baskısı çalışması yaptılar.
İzmir’de 26 Ağustos Ortaokulu’nda devam ettirdiğimiz akran zorbalığı grup danışmanlığı çalışmalarında Dünya Engelliler Haftası’nı vesile bilerek 9-12 yaş arasındaki çocuklarla engellilik tanımları, türleri, engelli hakları üzerine sohbet ettik; BM Engelli Hakları Sözleşmesi animasyonunu birlikte izledik.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelsiz İzmir Şube Müdürlüğü’nün Kültürpark’ta düzenlediği Engelli Haftası’na özel etkinlikte, birçok sivil toplum örgütünün yanı sıra biz de stand açtık ve faaliyetlerimizi katılımcılara aktardık.
Kahramanmaraş ekibimizin Hayata Destek yaşam alanında düzenlediği etkinlikle, engeli olan bireylerin bakım verenlerine ve yakınlarına yönelik, engelli hakları ve hizmetlere erişimle ilgili bilgilendirme oturumu düzenlendi.
Mardin’de Kızıltepe Engelliler Birliği Spor Kulübü Derneği’yle birlikte düzenlediğimiz ‘Engelsiz Sanat’ etkinliğinde, engeli olan çocukların ailelere yönelik öz bakım atölyesi ve çocuklara yönelik sanat etkinliği düzenledik.
Şanlıurfa, Haliliye ekibimizin, engelliler ve bakım verenlerine yönelik farkındalık oturumunda engeli olan bireylerin hakları ve hizmetlere erişimi konuları konuşuldu.
Şanlıurfa, Viranşehir Karacadağ Rehabilitasyon merkezinde düzenlediğimiz bir başka etkinlikte, 9-13 yaş grubundaki özgül öğrenme güçlüğü ve konuşma dil bozukluğu olan çocuklarla bir araya geldik. Hijyen konusunda bilgilendirme oturumunun ardından, beraber yüz boyama ve dans etkinlikleriyle eğlendik.
Yazıyı okuduğunuz ve buraya kadar geldiğiniz için teşekkürler. Şimdi hazır buradayken hayata destek olabilirsiniz.