Hayata Destek’in afet bölgesinde devam ettirdiği ‘Yerelin Liderliğinde Güçlenme’ programının etkisini inceleyen yeni raporu yayında. Etki Analizi Raporu, afete hazırlık, müdahale ve iyileştirme konularında topluluk girişimlerinin olumlu sonuçlarına ayna tutuyor; geleneksel insani yardımın topluluk odaklı bir modele dönüştürülmesinin önemini ortaya koyuyor.

Hayata Destek’in 2021 yılında, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki seller ve orman yangınları sonrası başlattığı ‘Yerelin Liderliğinde Güçlenme’ programının amacı, mikro hibeler aracılığıyla yerel toplulukların afete hazırlık ve iyileştirme projelerine destek vermek. 6 Şubat Depremlerinin ardından Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da da devam eden proje kapsamında, bugüne kadar 305’i deprem bölgesinde olmak üzere, 379 projeye mikro hibe verildi.

Farklı fon veren kuruluşlarla işbirliği içinde devam eden projenin etkisini inceleyen raporda, öne çıkan olumlu etkiler şöyle:

  • Toplumun Güçlendirilmesi: Program katılımcılarının %84'ü afetlere daha hazırlıklı olduklarını belirtiyor.
  • Gelişmiş Risk Farkındalığı: Topluluklar çeşitli afet riskleri konusunda yüksek farkındalık gösterdi; zarar azaltma stratejileri konusunda yerel bilgiye sahşp olduklarını belirtti.
  • Kapsayıcı Katılım: Kırılgan gruplara yönelik özel destek de dahil olmak üzere, topluluk grişimlerinin %53,85 oranında erkek ve %46,15 oranında kadın inisiyatifle yürütülmesi, güçlü bir toplumsal cinsiyet dengesinin sergilendiğini gösteriyor.
  • Finansal Büyüme: Program finansmanı 2022'de 2,4 milyon TL'den 2024'te 26,6 milyon TL'ye yükseldi.
  • Paydaş Katılımı: Topluluklar yerel makamlarla daha güçlü ilişkiler geliştirdi ve çeşitli kuruluşlarla yeni ortaklıklar kurdu.

Topluluk düzeyinde sürdürülebilir afet dayanıklılığı ve iyileştirme süreçlerini odağa alan raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.

Etiketler:

Arşiv

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left