Hayata Destek olarak, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle sizi mültecilerin yaşadığı sorunları ve çözüm yollarını birlikte değerlendirmeye davet ediyoruz.
Türkiye ve dünyadaki güncel sorunlar, iç hukukta değişen düzenlemeler, sağlık ve eğitim haklarına erişimde karşılaşılan güçlükler nedeniyle bulundukları ülkelerde en dezavantajlı gruplardan biri olarak değerlendirilen mültecilerin durumu, COVID-19 salgınıyla daha da kırılgan hale geldi. Değişen göç politikaları, mültecilerin karşılaştığı sorunlar ve pandemi sürecinin etkisini 21 Haziran Pazar günü düzenleyeceğimiz ve gün boyu sürecek “Dünya Mülteciler Günü’nde Haklar Temelinde Bugüne Bakmak” başlıklı online sempozyumda mercek altına alacağız.
Sizi de aramızda görmekten mutluluk duyarız.
Sempozyum online platformda, zoom programı üzerinden yürütülecektir.
Eş zamanlı olarak facebook ve youtube hesaplarımız üzerinden canlı yayınlayacağımız sempozyuma katılım için kayıt gerekmektedir.
KONUŞMACILAR
Burcu Meltem Arık
Burcu Meltem Arık, Antakya’da doğup büyüdü. ODTÜ’den, endüstriyel kimya alanına yoğunlaşarak mezun oldu. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde 'Ekolojik Okuryazarlık ve Sürdürülebilirlik' ile 'Biyomimikri' dersleri veren Arık; aynı zamanda Kültürel İncelemeler yüksek lisans programına devam ediyor. 2017 itibariyle ERG’ye, Eğitim Gözlemevi Koordinatörü olarak katıldı.
Av. Şahin Berber
2016 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Av. Şahin Berber 2018 yılından beri İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde İnsan Hakları Hukuku Yüksek Lisansı yapmakta ve Göçmen Dayanışman Derneği’nde hukuk danışmanı olarak çalışmakta. İstanbul Barosu’na kayıtlı olan Berber aynı zamanda İstanbul Barosu Mülteciler Çalışma Grubu’nda faaliyet yürütmektedir.
Berivan Çite
Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Su Bilimleri Mühendisliği Bölümü'nde 2014 yılında tamamlamıştır. Yüksek lisans derecesini ise Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Toplumsal Projeler Yönetimi ve Organizasyonu Bilim Dalı'ndan 2019 yılında almıştır. Üniversite yıllarından itibaren Çocuk koruma-çocuk hakları, “mevsimlik gezici tarım”da kadınların çalışma hayatı ve çocuk işçiliği sorunu (kırsal kalkınma), STK’larda stratejik yönetim, stratejik planlama, sosyal girişimcilik ve liderlik konularında uzmanlaşan Çite, bugüne kadar pek çok STK’da ulusal ve uluslararası çalışmalarda yer almıştır.
Prof. Dr. M. Murat Erdoğan
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olmuştur. 2000-2003 yılları arasında Berlin Büyükelçiliği Basın Müşavirliği'nde çalışmış olup ardından TBMM AB Uyum Komisyonu Danışmanlığı (2004), YÖK Başkan Danışmanı, Hacettepe Üniversitesi Rektör Danışmanı (2012-2016) görevlerinde bulunmuştur. Yurt dışında çeşitli üniversitelerde misafir araştırmacı olarak çalışmalar yürütmüştür. Göçler, mülteciler, Suriyeliler, siyasal davranışlar, islamofobi alanlarında çalışmalar yürütmekte olup bu alanlarda pek çok kitap, makale ve yayınları bulunmaktadır.
Av. Tuğçe Duygu Köksal
Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. Doktorasına Montpellier Üniversitesi'nde insan hakları alanında devam etmektedir. 2012 - 2016 yılları arasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) raportör hukukçu olarak görev yapmıştır. Halen serbest avukat olarak mesleğini icra etmenin yanı sıra yarı zamanlı misafir öğretim elemanı olarak Kadir Has Üniversitesinde İnsan Hakları Hukuku dersi vermektedir. Aynı zamanda İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezinde de Ceza Muhakemesi Hukuku ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında Bireysel Başvuru eğitimleri vermektedir.
F. Deniz Mardin
2009 yılında tıp fakültesi mezunudur ve Şubat 2019’da Halk Sağlığı doktorasını “sığınmacıların sağlık hizmetlerine erişiminin metropol uydu şehir karşılaştırması” başlığıyla İstanbul Tıp Fakültesi Halk Sağlığı bölümünde tamamlamıştır. Doktora eğitimi öncesinde ve sırasında, birinci basamak sağlık kurumları ve hastane çalışma deneyimi yanı sıra Medecins Sans Frontières ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nda sivil toplum kuruluşları ile çalışma deneyimi edinmiştir. Göç ve sağlık, sağlık hakkı temel araştırma konularıdır. Bu konularda aynı zamanda savunuculuk amaçlı İstanbul Tabip Odası Halk Sağlığı ve Kadın Komisyonu’nda çalışmalarına devam etmektedir. Eğitmen olarak Koç Üniversitesi Halk Sağlığı bölümünde (2015-2016) çalışmış ve araştırmacı olarak Lizbon’da Hijyen ve Tropikal hastalıklar enstitüsünde göçmenlerin sağlık hizmetlerine erişimi konusunda araştırma yürütmüştür. En son olarak danışman olarak Mavi Kalem Derneği ve Medecins Sans Frontières dernekleri ile çalışmıştır. Şu anda Uluslararası Göç Örgütü ve Bir İz Derneği ile çalışmaktadır
Doç. Dr. Sibel Safi
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. Birinci yüksek lisansını University of Bucharest Hukuk Fakültesi'nde Avrupa Birliği Hukuku ve Kurumları alanında, ikinci yüksek lisansını University of East London Hukuk Fakültesinde Uluslararası Kamu Hukuku alanında tamamlamıştır. İngiltere’de kitap olarak yayınlanan ‘Death by Culture; Accountability in International Law’ teziyle Türkiye’de doçentlik ünvanı almaya hak kazanmıştır. Mülteci ve AB hukuku alanlarında pek çok kitap, makale, proje ve çeviri çalışmaları yapmıştır.
Av. Abdülhalim Yılmaz
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1998’de mezun oldu. “Türk Ceza Hukukunda İşkence Suçu” ile Türk Hukukunda Mültecilerin Prosedürel Hakları” konularında yüksek lisans yaptı. İstanbul Kültür Üniversitesi’nde Kamu Hukuku bölümünde doktora yaptı. Başlıca çalışma konuları ceza hukuku, idare hukuku, insan hakları hukuku, yabancılar ve mülteciler hukukudur. Halen İstanbul Barosu’na kayıtlı serbest avukat olarak çalışmaktadır.
Yazıyı okuduğunuz ve buraya kadar geldiğiniz için teşekkürler. Şimdi hazır buradayken hayata destek olabilirsiniz.