Kadınların haklarına erişimini desteklemek için öncelikle bu haklardan yaygın biçimde haberdar olmalarını sağlamak gerekiyor. İşte bu hakların dördüne odaklanan ve haklara erişim için izlenecek yöntemleri içeren animasyon videolarımız artık yayında.

Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi (UNWomen) desteğiyle Adana, Batman, Diyarbakır, İzmir, Mardin, Mersin illeri ve Şanlıurfa’nın Haliliye ile Viranşehir ilçelerinde yürüttüğümüz Kadınların Adalete Erişiminin Güçlenmesi Projesi’ne 2020 Eylül ayında başladık. Proje kapsamında okuryazar olmayan veya düşük okuryazarlık seviyesindeki (ilköğretim ve daha düşük seviyede eğitim almış) kadınların hak ve hizmetlere erişimlerini sağlamak ve/veya erişimlerini güçlendirmek için harekete geçtik. Kadınların ne tür bilgilere ihtiyaç duyduklarını, bunlara ulaşmak için hangi araçları ve yöntemleri kullanabileceklerini ya da kullanmayı tercih ettiklerini ihtiyaç analizleriyle tespit ettik; görsel-işitsel bilgi ve farkındalık artırma modülü hazırladık. Bu sayede, topluluk gönüllülerine, yerel sivil toplum kuruluşlarına ve kilit paydaşlara ilgili bilgi birikimini ve kolaylaştırıcı araçları aktararak daha fazla kadına ulaşmayı hedefledik.

Kadınlar için, kadınlar tarafından ve hedef gruptaki kadınların ihtiyaçları değerlendirilerek hazırlanan modül, iki dilli (Türkçe-Arapça) eğitmen eğitimi sunumları, eğitim uygulama rehberi ve dört adet kısa animasyon videodan oluşuyor.

Modül içeriğinde yer alan, birbiriyle bağlantılı altı başlığımız ise şunlar:

  1. Evlilik ve Boşanmaya İlişkin Yasal Çerçeve/ Medeni Haklar
  2. Şiddetten Korunmada Haklarımız
  3. Kadınların Sağlık Hakkı
  4. Kadınların Cinsel Sağlık Ve Üreme Hakları,
  5. Kadının İnsan Hakları
  6. Kadınların Ekonomik Hakları

Bu altı başlıktan ilk ikisi olan Şiddetten Korunma ve Medeni Haklar temalarında Hayata Destek olarak daha önce ürettiğimiz çift dilli videolar olduğundan, bu proje kapsamında video içerikleri hazırlarken diğer dört başlığa -Kadının İnsan Hakları, Kadınların Ekonomik Hakları, Kadınların Sağlık Hakkı ile Kadınların Cinsel Sağlık ve Üreme Hakları- odaklandık.

#KadınımHaklarımVar başlıklı video serimizi dikkatinize sunmak isteriz.

Kadınların İnsan Hakları: İnsan hakları herkesle ilgiliyken, neden kadınların insan hakları diye bir başlığımız var? İdeal bir dünyada, buna ihtiyacımız olmazdı...

Fakat ne yazık ki bugün kadınlar, dünyanın dört bir yanında yalnızca kadın oldukları için hak ihlallerine maruz bırakılıyor. İşte bu yüzden kadınların insan haklarını vurgulamamız gerek.

Peki, bu haklar neler? Birlikte bakalım…

Kadınların Ekonomik Hakları: Beslenme, barınma, sağlıklı yaşama, eğitim gibi temel ihtiyaçların karşılandığı yaşam standartlarına sahip olmak herkesin hakkıdır.

Bunun için ücret aldığımız bir işe sahip olmak gerekebilir. Ne var ki, günümüz dünyasında kadınların hiçbir ayrımcılığa uğramadan üretime katılma, emeğinin karşılığında ücret aldığı bir işe sahip olma haklarını vurgulamamız gerek…

Kadınların Sağlık Hakkı: Fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik hâlinin sağlanması ve sürdürülmesi... Sağlık böyle tanımlanıyor. Yani tek başına hasta olmamak ya da bir engelinizin olmayışı ‘sağlıklıyım’ diyebilmek için yeterli değil. Aynı zamanda, kadınlar herhangi bir ön koşul olmadan ve cinsiyet ayrımcılığına uğramadan iyilik halini sürdürebilmeli ve sağlıklarını geliştirmeleri için ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerine ulaşabilmelidirler. Kadınlar tüm sağlık hizmetlerini erkeklerle eşit ve hatta bazı durumlarda ‘pozitif ayrımcılık temelinde’ ayrı ve özel olarak alabilmelidir. Gelin bu haklara biraz daha detaylı bakalım…

Kadınların Cinsel Sağlık ve Üreme Hakları: Hepimiz doğduğumuz andan hayatımızın sonuna kadar cinsel varlıklar olarak yaşamımızı sürdürüyoruz. Kadınlar dâhil bütün yetişkinler tatmin edici ve güvenli bir cinsel yaşam, aynı zamanda da üreme konularında bilgiye erişme ve özgürce karar verme hakkına sahiptir. Öyleyse, cinsel sağlıkla ve üreme ile ilgili haklarımıza detaylıca bakalım…

Kadınların emeği, bedeni, kimliği ve seçimleri kadınlarındır. Bütün kadınların özgürce kendi olabildiği eşit bir dünya için #KadınımHaklarımVar

Etiketler:

Arşiv

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left