Türkiye’nin 6 ilinde saha ekiplerimizle, Diakonie Katastrophenhilfe’nin uygulayıcı ortağı olarak yürüttüğümüz, Avrupa Birliği İnsani Yardım Kurumu tarafından finanse edilen projemiz kapsamında 2022 yılı nasıl geçti? Danışanlarımızın hikâyeleri eşliğinde yıla kısa bir bakış atalım.
2022, iklim ve gıda krizi, afetler ve savaşlar nedeniyle insani yardım açısından karanlık bir yıldı. Bugün dünyada her 23 kişiden biri, insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Önümüzdeki yıl, söz konusu 274 milyonluk nüfusun 339 milyona çıkacağı öngörülüyor; bu, insani yardım alanında on yıllardır görülen en yüksek sayı[1].
Doğal ya da insan eliyle oluşmuş afetlerden etkilenen birey ve toplulukların temel hak ve hizmetlere erişmesi için çalışan bir insani yardım örgütü olarak, bu sene biz de oldukça yoğun bir çalışma yürüttük. Uluslararası insani yardım kuruluşu Diakonie Katastrophenhilfe’nin uygulayıcı ortağı olarak, AB İnsani Yardım Kurumu tarafından finanse edilen, mültecilere yönelik koruma projemizde 11 bini aşkın kişiye ulaştık. Batman, Diyarbakır, İstanbul, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa’da yürüttüğümüz projede amacımız, kırsalda yaşayan mültecilerin hayat standartlarını yükseltmek; onların eğitim, barınma gibi en temel hak ve hizmetlere erişebilmesine yardımcı olmaktı. Ayrıca Bilgi-Destek Hattımız aracılığıyla Türkiye’nin her yerinden gelen soruları, Türkçe, İngilizce, Arapça, Kürtçe ve Farsça dillerinde verdiğimiz hizmetle cevapladık, yaklaşık 5 bin 500 kişiyi hakları, sorumlulukları ve alabilecekleri hizmetler hakkında bilgilendirdik.
İşte 130 kişilik ekibimizin hayata geçirdiği projenin başarıları:
Geçici koruma ya da uluslararası koruma altındaki mültecilerin eğitim, sağlık, hukuka erişim gibi temel hak ve hizmetlerle ilgili bilgiye ulaşması için hem sahada hem de dijital ortamda çalıştık. Ayrıca danışanlarımıza birebir destek verdik. Onlardan biri de Diyarbakır’da yaşayan, Nijeryalı mülteci John’du. Sınırı geçerken donduğu için el ve ayak parmakları ampute edilen John’un, sağlık hizmetlerine sorunsuzca ulaşabilmesi için uluslararası koruma statüsü alabilmesini sağladık; bir engelli bakım evine yerleşmesi sürecini yürüttük, protez temini için bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla temasa geçtik.
2022 yılı boyunca yaklaşık 1200 kişiye psikolojik ve hukuki destek sunduk. Örneğin yıllar boyunca kocası tarafından şiddete maruz bırakılan ve boşanmaya karar veren Aliye, “Evden ayrılmamın ikinci günü hemen Hayata Destek’e geldim” diye anlatmıştı ihtiyaç duyduğu desteği. Boşanma, nafaka ve çocuğunun velayetiyle ilgili hukuki destek talep eden Aliye’yi Batman Barosu’nun tayin ettiği avukata yönlendirdik. Aliye yanı sıra kadın hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsel şiddete karşı haklar konularında düzenlediğimiz bilgilendirme oturumlarına katıldı.
Toplumsal cinsiyet temelli şiddete karşı destek çalışmalarımızla bu sene 270'den fazla kadına ulaştık. Bunların bazılarına Aliye gibi hukuki destek sunarken, 158 kişiye de hukukin desteği yanı sıra nakdi destek sunduk. Farise de onlardan biriydi. Farise’ye sunduğumuz 3 aylık kira desteği, Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti yönlendirmemiz ve çocuklara ulaştırdığımız kırtasiye paketi sonrası aile artık daha insani koşullarda yaşıyor. Farise’nin büyük oğlu ise sokakta çalışmak yerine artık okula gidiyor.
Elbette insani yardım çalışmalarımızın önemli odaklarından biri de çocuklar. Mülteci çocukların okul kaydı, okula devamlılığı ve uyumu için yürüttüğümüz çalışmalarda 60’ı aşkın çocuğun okula kayıt olmasını sağladık. Bu çocuklardan ikisi, Mardin’deki kuyubaşlarında çalışan tarım işçisi Silo ailesinin çocuklarıydı. İşi gereği sürekli yer değiştirmek zorunda kalan aile, okullarda adrese dayalı kayıt sistemi olduğu için çocuklarını okula kayıt ettirememişti. Önce ailenin adres güncellemesi, ardından çocukların okul nakli için çalıştık.
Sene boyunca devam eden kapasite geliştirme programlarımızda, mülteci hukuku, çocuk koruma, psikolojik ilk yardım, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet gibi konularda verdiğimiz çevrimiçi ve yüz yüze eğitimlere toplam 1540 kişi katıldı. Ayrıca dijital öğrenme platformumuz Hayata Destek 360’da, insani yardıma ilişkin bilgi ve uzmanlığımızı herkesin katılabileceği ücretsiz eğitimlerle paylaştık.
Hayata Destek olarak nihai amacımız, bireylerin insani yardıma ihtiyaç duymadığı bir dünyaya katkı sunabilmek. Bunu sağlayana kadar ihtiyaç sahiplerinin yanında, hayata destek olmaya devam edeceğiz.
*Danışanlarımızın ismi, özlük haklarına saygı çerçevesinde değiştirilmiştir.
**Alıntılanan hikâyelerin detaylarına ulaşmak için tıklayın.
Yazıyı okuduğunuz ve buraya kadar geldiğiniz için teşekkürler. Şimdi hazır buradayken hayata destek olabilirsiniz.