Olağanüstü zor geçen bir yılda, olağanüstü şartlara uyum sağlayarak birçok kadının hayatına destek olduk. Şimdi de Hayata Destek kadınları olarak, evlerimizden gönderdiğimiz dört dilli bir video mesajla kadın dayanışmasının gücünü hatırlatıyoruz; umutsuzluğa düşerseniz bu kalabalığı, sizi yalnız bırakmayacak olan kadınları hatırlayın diyoruz.

ABD’nin New York kentinde, binlerce işçinin daha iyi çalışma koşulları talebiyle başlattıkları grevin bastırılması sırasında 129 fabrika işçisi kadının hayatını kaybettiği 8 Mart 1857 tarihi, kadınlar için önemli bir milat. 1910 yılından bu yana ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak dünyada, 1921 yılında bu yana da ‘Emekçi Kadınlar Günü’ adıyla Türkiye’de anılan 8 Mart’ta, hem kadının emeğinin önemini hem de kadın dayanışmasının değerini haykırıyoruz.

2020 yılının 8 Mart’ında, Hayata Destek olarak danışanlarla yaptığımız atölyelerimizin ürünlerini sergiye dönüştürecek, ofislerimizde bir araya geldiğimiz tüm kadınlara, dayanışmanın verdiği güveni, yan yana olmanın verdiği cesareti hatırlatıp birbirimize destek olacaktık; yapamadık. COVID-19 pandemisinin getirdiği yeni yaşam biçimi, dayanışma ve destek sistemlerimizi değişime uğrattı. Bizi kısıtlayan yeni yaşam koşullarında toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizliklerin artışına tanık olduk; en çok kadınlar ve kız çocukları bu eşitsizliklerin sonuçlarını yaşamak zorunda kaldı.

Kadına yönelik şiddet arttı ve onlarca kadın toplumsal cinsiyete dayalı şiddet nedeniyle hayatını kaybetti.

Yoksulluğun derinleşmesi evde cinsiyetçi iş bölümünü pekiştirdi. Kadınların istihdam koşulları daraldı; geçim kaynaklarına erişim fırsatları yerini sosyal yardımlara erişim ihtiyacına bıraktı.

Uzaktan eğitim sistemine erişemeyen ailelerin kız çocuklarının ev ve bakım işlerinde çalışmak zorunda kalması ve çocuk yaşta evlendirmeler, eğitime devam etmeleri önünde engeller oluşturdu.

Pandemi döneminde tanık olduğumuz bu koşulların iyileştirilmesi için, özellikle kadınlar ve kız çocukları haklarına etkin bir şekilde erişebilsin ve karşılaştıkları riskler azalsın diye seferber olduk.

Nisan 2020’de ‘Hayata Destek Bilgi ve Destek Hattı’nı hayata geçirdik. Bu hat sayesinde, şiddetten korunma dâhil mültecilerin bilgiye ihtiyaç duydukları tüm konularda ücretsiz bilgi ve desteğe erişimini, Türkçe’nin yanı sıra Kürtçe, Arapça ve Farsça dillerinde de sağladık, sağlamayı sürdürüyoruz.

Kadınlar ve kız çocuklarıyla çevrimiçi platformlarda bir araya gelerek, onların ihtiyaçlarını duyabileceğimiz, birlikte fikir üretebileceğimiz farkındalık oturumları düzenledik.

Toplumsal cinsiyete dayalı şiddettin önlenmesinde etkin rol alan kamu ve sivil toplum çalışanlarının kapasitelerini desteklemek için çevrimiçi eğitimlerde yüzlerce profesyonelle deneyim ve birikimlerimizi paylaştık.

Kız çocuklarının çocuk hakları, bedensel haklar, yaşam becerileri ve üreme sağlığı konularını konuşmak için bir araya gelebileceği bir atölye serisi oluşturduk. Erkeklerin ve oğlan çocuklarının toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin önlemesinde rolünü konuşabileceğimiz ‘şiddetsiz erkeklik’ atölyelerimizin içeriğini de tamamlamak üzereyiz.

Öte yandan, kadınların geçim kaynaklarına erişebilmeleri için de çalışıyoruz. Mardin’deki Kadın Emeğini Kalkındırma ve İyileştirme Kooperatifi, KEKİK kısıtlı koşullarda ürünlerini çevrimiçi ortamlarda alıcılarla buluşturmaya devam ederken ‘destekar’ markamız aracılığıyla da kadınların üretime katılmalarına ve kendi ayakları üzerinde durmalarına destek olmayı sürdürüyoruz.

Hayata Destek olarak içeride de dönüşüyor, gelişiyoruz. Kurum içinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikası’nı tamamlayarak, 2020’nin Şubat ayından bu yana toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı iletişimimizi geliştirmek, pratiğimizi artırmak ve kurumsal kapasitemizi geliştirmek için iç kapasite eğitimleri, çevrimiçi atölyeleri yapıyor ve periyodik yayınlar hazırlıyoruz.

Bu 8 Mart’ta aramızda mesafeler olsa da hayatlara dokunma çabamız, dayanışma talebimiz, çeşitliliğimiz, coşkumuz baki. Bu yüzden Hayata Destek kadınları olarak sizlere bu dayanışma ruhunu hatırlatmak için bir video hazırladık; Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Farsça umut ve dayanışma mesajlarımızı paylaştık. Çünkü biliyoruz ki, zorluklarımızı ve başa çıkma yollarımızı paylaşarak birbirimizden öğrenebiliriz; birbirimizle tanıştıkça ortak yollar bulup gelişebiliriz. O yüzden umutsuzluğa kapılırsanız kadınların birliğini, bu kalabalığı hatırlayın.

O yüzden #Yalnızdeğilsin, #Buradayız, #6284uygulansın, #İstanbulSözleşmesiYaşatır.

8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun.

Arşiv

Bültenimize Üye Olun

    crossmenuchevron-downarrow-left